Jégen, hóban és stégen is erősek

Szita Róbert - Fotó: Hornyák Eemőke • 2017. január 22., vasárnap •
A szombathelyi erősember, Gadó András jó kis versenyt szervezett.
Jégen, hóban és stégen is erősek

Tavaly nyolcan indultak az akkor még vetélkedőnek nevezett kupán, idén viszont amatőr tehetségkutató versenynek minősítette a sporteseményt a Magyar Erősember Szövetség.  

A hét amatőr erős ember ezúttal négy versenyszámban – több száz korcsolyázó ember előtt – mérte össze ügyességét és erejét a Műjégpályán, illetve annak közvetlen környezetében. A szombati téli versenyen - amely egyébként igazi kuriózum a szakági szövetség szervezésében - 18-40 év közötti szlovák, francia és magyar versenyző indult, a főszervező a közismert szombathelyi erősember, Gadó András volt. 

Az első próbatétel során, a nyáron focipályaként használt, jelenleg inkább egy jégpályára hasonlító terepen, hóban kellett elhúzni egy szánkót, melyre a tehetetlen súlyok mellé két csinos hölgy is felmerészkedett. A ródli így mintegy 360 kg-ot nyomott. Ez a műfaj leginkább a francia Stephane Mounier számára kedvezett.

A második versenyszám során, már a Műjégpálya egy elkerített részén, a jégen kellett egy kb. 135 kg-os speciális eszközt elcipelni mintegy 15 méterre, majd egy kb. 80 kg-os zsákot kellett a palánkon kívülre vinni, majd ledobni, aztán visszacsúszni a 135-kg-os súlyért és újabb 15 méteres transzport és célba érés. Nem volt egyszerű ez a feladat, hiszen a jég Szombathelyen is megmutatta, hogy mennyire csúszós és még az erős embereknek sem volt egyszerű egyensúly-vesztés nélkül megúszni ezt a próbát.  

A harmadik próba során a jégen kellett egy óriás (45 kg-os) súlyzót a fej fölé emelni, és az lett a legügyesebb, legerősebb, aki 1 perc alatt a legtöbbször képes volt ezt végrehajtani. Bíró Gergelynek ez kilencszer sikerült.   

A negyedik versenyszámot a szomszédban található közkedvelt vendéglátóhely stégjénél rendezték, A szánkótartás során alkarral kellett minél tovább megtartani a kb. 25 kg-os ródlit. Ebben a műfajban is nagyon szoros volt a mezőny, mindössze századmásodpercek döntöttek.

A II. Orange Mobil Strong Iceman Kupa végeredménye: 1. Bíró Gergely 23 pont, 2. Stephane Mounier (FRA) 22p., 3. Tóth Dávid (SVK) 20p., 4. Tánczos László 16p., 5. Nagy Arnold 15p., 6. Tóth Gábor 10p., 7. Novakovics Tamás 3p. 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére