Jack Sparrow ötödször is tengerre szállt

Tóth Eszter fotó: standard.co.uk • 2017. május 28., vasárnap •
A Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúja a széria nyitányát, A Fekete Gyöngy átkát idézi meg.
Jack Sparrow ötödször is tengerre szállt

Tizennégy év telt el azóta, hogy Johnny Depp magára öltötte a részeges, de csavaros eszű kalózkapitány figuráját. A Fekete Gyöngy átka nagy siker lett, nem csoda, hogy a széria jelenleg az ötödik résznél tart. A laza első rész után egyre komolyabb és komorabb hangvételű folytatások következtek, az ötödik rész azonban visszatér a kiszámítható fordulatokhoz, az esős-kelős poénokhoz és mindahhoz, amit az elején annyira szerettünk. A hollywoodi filmmel most először próbálkozó norvég Joachim Rønning - Espen Sandberg rendezőpárosnak sikerült egy olyan közönségfilmet legyártania, ami annak is szórakoztató, aki nem látta az előző részeket.

A Salazar bosszújának története meglehetősen hasonlít az első részhez, hiszen itt is kapunk egy fiatal, vakmerő fiút, egy okos és gyönyörű lányt, egy kapitányt, aki bosszút esküdött, és a részeges hajótlan kalózt, akiből nem nézi ki senki elsőre, hogy az iváson kívül bármihez is ért. A sztori szerint Will Turner (Orlando Bloom) fia célul tűzte ki, hogy megmenti édesapját az elátkozott Bolygó Hollanditól, ehhez azonban szüksége van egy különleges kegytárgyra, a minden átkot feloldó Poszeidon szigonyára. Henrynek (Brenton Thwaites) ehhez szövetkeznie kell Jack Sparrow-val (Johnny Depp) és Carinával (Kaya Scodelario), a csinos csillagászlánnyal, aki az apjához szeretne eljutni egy titkos térkép segítségével. Persze útjukat keresztezi a holtak serege, élén Salazar kapitánnyal (Javier Bardem), aki bosszút esküdött az összes kalóz, de leginkább Jack ellen.

A széria legrövidebb darabja, a maga 130 perces hosszával nem okoz csalódást az akciók kedvelőinek, ugyanis egy pillanatra sem hagyja leülni az eseményeket, nincsenek üresjáratok, és minden akcióra jut egy poén vagy egy horror jelenet. Salazar legénységét ugyanis bármelyik horrorfilm megirigyelhetné, a tépett halálmadarak, a zombicápák, a ködben úszó hajóroncs és a félig szétégett, embermaradvány szörnyek a frászt hozzák az emberre. Ez azonban azt eredményezi, hogy a karakterekre nem marad elég idő, hiába vannak sokan (a talpraesett, a vicces, az okos, a gonosz, a cselszövő), az interakcióik és a személyes drámáik súlytalanok, nem igazán tudjuk átélni a szereplők között zajló érzelmi viharokat.

A látvány természetesen csodálatos, a helyszínek minőségben és mennyiségben hozzák a kötelezőt, Hans Zimmer muzsikája még mindig remekül cseng, a legendák feldolgozása ötletes, Jack Sparrow karaktere pedig már legendás. Ezzel a recepttel nem lehetett mellé lőni.

Bár a Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúja nem dob be miket a mélyvízbe, jó nosztalgiázás a fanoknak és annak is, aki most találkozik először a filmsorozattal. A nyilatkozatok alapján úgy tűnt, hogy ez lesz Jack kapitány utolsó kalandja, de a Disney nem fog veszni hagyni egy ilyen sikeres franchise-t (erre utal a stáblista utáni jelenet is), úgyhogy számíthatunk a hatodik részre is.

Ezekben az időpontokban nézheted meg a Savaria moziban, ezekben pedig a Cinema Cityben.

közösség

további frisss

lap tetejére