Izlandi modellel segítik a családon belüli erőszak legkisebb áldozatait

Szerző: frisss.hu - Fotó: Hornyák Emőke • 2017. május 25., csütörtök •
Megnyílt Szombathelyen Magyarország első Barnahusa.
Izlandi modellel segítik a családon belüli erőszak legkisebb áldozatait

Nincs annál borzasztóbb, mint amikor egy gyermek erőszakos cselekedet áldozatává válik. Ezt még szörnyűbbé teszi az, ha családon belül esik meg. A szexuálisan bántalmazott gyerekek védelmében jött létre – Magyarországon elsőként – Szombathelyen a Barnahus, ahol az ő vizsgálatuk, illetve terápiája zajlik.

Európa 51. gyerekházába ellátogatott Selmeczi Gabriella, Országgyűlés népjóléti bizottságának elnöke.

„Azért jöttem Szombathelyre, hogy itt helyben megismerkedjek a Barnahus tevékenységével. Csodálatra méltó ez a kezdeményezés. Sajnos, nagyon sok veszélynek vannak kitéve a gyerekek, számunkra az ő védelmük az első. Az egyik nagyon csúnya formája a kicsik elleni bűncselekményeknek a szexuális tárgyú zaklatás. Ezek a Barnahus házak, amik Európában már több helyen működnek – izlandi kezdeményezésre – azt a célt szolgálják, hogy amikor erős a gyanú a gyermek szexuális bántalmazására, akkor az ő számára megkönnyítsük a történtek elmondását. Hiszek ebben a módszerben. A mai látogatásom másik célja, hogy megnézzem mik a következő lépések, törvényhozóként mit tudok tenni a kezdeményezés további támogatásáért” – mondta el.

Jelen volt Hende Csaba, országgyűlési képviselő is.

„Az országban egyelőre egyedülálló ez a kezdeményezés, de azt szeretnénk, hogy mindenhol legyen egy ilyen intézmény, ami a bántalmazott gyerekek érdekét szolgálja. A szükséges törvénymódosításokhoz szívesen csatlakozom előterjesztőként is. Selmeczi Gabriella képviselőtársammal küzdeni fogunk ezekért a nemes célokért.”

A kezdeményezést felkarolta a jogi és társadalmi kapcsolatok bizottsága is.

„A bizottságunk figyelemmel kíséri azoknak a civil szervezeteknek a munkáját, akik bekapcsolódtak ebbe a programba. Rendkívüli jelentőségűnek tartjuk, országos híre van már” – mondta el Dr. Takátsné Dr. Tenki Mária képviselőasszony.

A speciális módszert január óta alkalmazzák, megdöbbentő mennyi erőszakos bűncselekményhez kellett segítségül hívni.

„Az év eleje óta nagyjából tíz meghallgatásunk volt, ami nem csekély létszám ebben a kis megyében. A legtöbb esetben szexuálisan abuzált gyerekekkel foglalkoztunk, de voltak olyanok is, akiket súlyos fizikai bántalmazást ért. Többek között az a feladatunk, hogy a nyomozati szakaszban a rendőrökkel együtt megnézzük a gyermek videóra vett vallomását, és az alapján a megfelelő igazságügyi szervek meg tudják tenni a szükséges intézkedéseket” – tudtuk meg dr. Lazáry Györgyné igazságügyi pszichológustól. 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére