Korrupció?! - "Itt vagy okos valaki, vagy gazdag."

vkriszti-atlatszooktatas.blog.hu • 2015. január 14., szerda •
Az Átlátszó Oktatás Blog hozta nyilvánosságra cikkében azt a rejtett kamerás felvételt, amiben minden jel arra utal, hogy a Savaria Szakképző Iskola egyik tanára pénzért cserébe jobb jegyeket ígért a diákoknak.
Korrupció?! - Itt vagy okos valaki, vagy gazdag.

Valószínűleg az egyik diák készíthette azt a videót, amiben Szopori László, a szakképző iskola 13. F osztály osztályfőnöke pénzt szed az órán.

A videót beküldő a levélben azt írta, hogy a házi feladatok miatt kapott egyeseket lehetett pénzzel, “sparos matricával” és Erzsébet utalvánnyal kiváltani. Szopori tagadta, hogy jegyeket lehetett volna kiváltani pénzzel, de azt ő is elismerte, hogy némi előny járt annak, akinek volt pénze: aki fizetett, az később adhatta le a házi feladatot (“kapott egy hét haladékot” - ahogy Szopori fogalmazott), tehát több ideje volt dolgozni rajta -írja a blog.

A tanár állításainak ellentmond, hogy a videón többször is hallatszik, hogy Szopori jegyek kiváltásáról beszél, például: “na, [diák neve] is kiváltott egy jegyet” (1:12-nél), vagy “[diák neve] nincs, tehát akkor nem váltott meg jegyet” (1:03-nál). Az egyik diák a felvételen azt mondja, hogy “nekem sajnos nincs annyi pénzem, úgyhogy én csak kérni tudnék egy másik osztályból, úgyhogy nekem jó az egyes is” (2:15-nél). Amikor a blog írója telefonon szembesítette Szoporit ezzel az idézettel, azt mondta, hogy nem emlékszik erre a mondatra, de ő általában “egyest sem ad”.

A videón hallatszik az is, ahogy Szopori azt mondja: “itt vagy okos valaki vagy gazdag”, illetve hogy “Erzsébet-utalványt is hozhattok, boltba nekem is kell menni”. A tanár ezt azzal magyarázta, hogy akinek nincs pénze, az Erzsébet-utalványt is hozhat, amit ő vált át készpénzre. Szopori hozzátette, hogy a pénzt nem saját magának szedte, hanem osztálypénzről volt szó és a haladékkal csak motiválni akarta a diákokat, hogy írjanak házi feladatot.

Szopori az egész pénzszedési, házifeladat-leadási gyakorlatot azzal magyarázta, hogy növelni szerette volna a diákok szorgalmát, mert nagyon kevesen készítik el a feladatokat.

“A diákok tanulmányi eredményét, tanulmányaik feltételeit semmilyen körülmények között sem lehet anyagi, vagy bárminemű juttatástól függővé tenni” - írta a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ helyi tankerületi igazgatója, Fodor István arra a kérdésre, hogy jogszerű-e egyes érdemjegyek pénzzel való kiváltása, vagy a pénz időbeli megfizetéséért cserébe házifeladat-leadási haladékot adni. A tankerületi igazgató azonnali hatállyal vizsgálatot indított “amelynek célja a történtek feltárása, és annak vizsgálata, hogy ez egyszeri alkalom volt e, vagy esetleg rendszeresen előfordult.” Fodor hozzá tette, hogy a vizsgálat eredményét követően lehet a szükséges jogi lépésekről dönteni és ő is megerősítette, hogy az igazgató megszüntette ezt a gyakorlatot.

 

És íme a leleplező videó:

közösség

további frisss

lap tetejére