Itt a tökös, de hol a mákos? - Rétesfesztivál volt Vasváron

szróbert • 2014. augusztus 11., hétfő •
Túrós, tökös-mákos, áfonyás, meggyes, mazsolás, medvehagymás-babos, káposztás, almás és még számos fajta rétest is megkóstolhattak a kilátogatók a tizenkettedik vasvári rétesfesztiválon. A hétvégi eseményen V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért é s hungarikumokért felelős államtitkár szerint a rétes mára túlnőtt a megyei értékek körén, míg Gergye Rezső, a Nagy Gáspár Kulturális Központ igazgatója igazi vidékfejlesztő tényezőnek nevezte a helyi fesztivált.
Itt a tökös, de hol a mákos? - Rétesfesztivál volt Vasváron

Immár tizenkettedik éve, hogy életre hívták a Vasvári Rétesfesztivált. A helyszínen Gergye Rezsőtől, a vasvári Nagy Gáspár Kulturális Központ igazgatójától megtudtuk, hogy tizenkét évvel ezelőtt alulról jövő kezdeményezésként a helyi vadászok kérték meg a színjátszókat, népdalosokat, hogy valamivel készülni kellene a házavatójukra. 
Aztán sütöttek-főztek, malacot ettek, és akkor találták ki együtt, hogy jövőre pedig rétest kellene sütni. Ekkor fogalmazódott meg, hogy határozott irányvonala legyen ennek az eseménynek, így lett ez egy rétest sütő rendezvény, aztán az évek folyamán úgy fejlődtünk, vidékről, sőt a határon túlról is egyre többen csatlakoztak, s így már elnevezhettük fesztiválnak is - fűzte hozzá az igazgató. 

V. Németh Zsolt a frisss.hu-nak a helyszínen nyilatkozva elmondta, hogy  amennyiben jogilag kell válaszolni, akkor még nem hungarikum a rétes. 
Ehhez át kell esni egy procedúrán, de talán nem is ez eza érdekes, hogy a magyar értéktár melyik szintjére kerüljön a rétes, mert mi valamennyien szeretjük és biztos vagyok benne, hogy az ország 346 településen – ennyi helyen alakították meg az értéktárat – bekerül majd a rétes a helyi értékek közé. Aztán a megyei és ágazati értékek közé, aztán jöhet a csúcs, amennyiben a hungarikum bizottság is úgy dönt - tette hozzá az államtitkár. 

A túrós, a tökös-mákos, az áfonyás rétes kóstolása mellett a kilátogatók megtekinthettük Szulák Andrea, Bangó Margit és a Karak Zenekar műsorát is. Szabó Tibor, a Weöres Sándor Színház művésze és Peltzer Géza zenész-újságíró pedig ,,Zenés időutazás" című darabot adták elő, de Hertelendy Attila és Debrei Zsuzsa, a zalaegerszegi színház művészeinek operett műsora is igazi közönségszórakoztató program volt. Bangó Margit Kossuth-díjas nótaénekes is színpadra állt, de látható volt Csernik Szende erdélyi láb-bábos előadása, emellett nagyon nagyon izgalmas volt a pápai Tűzszínház Teleszterion Színházi Műhelyének fellépése is.
Emellett kitelepült a serfőzde, de pálinkával is koccintani lehetett, a gyerekeket pedig játszóház, illetve retro pedálos kis autók szórakoztatták. Az esemény alkalmat adott hagyományőrző egyesületek bemutatkozásának is, de az arató fotó kiállítás képei is megtekinthetők voltak. 

A számtalan díj és elismerés átadása után, a zsűri értékelése alapján a legtöbb szempontból magas színvonalon a Kupuszina (Bácskertes, Szerbia) képviselte a fesztivál kiírásában megfogalmazott célokat, így ők nyerték a 2014-es Békedíjat. Gergye Rezső, a helyi Kulturális Központ igazgatója külön megköszönte a környékbelieknek, akik a kertjüket, telküket is felajánlották a fesztivál számára, tehát nemcsak a rétes, hanem a terület is terebélyesedett. 
Mit lehet ehhez még hozzátenni: Jövőre, Vasváron újra lesz rétesfesztivál!

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére