Itt a megoldás a Czeglédyék által ki nem fizetett diákoknak?

frisss.hu/hvg.hu fotó: 888.hu • 2017. június 26., hétfő •
Sőt, most azok fizetnek, akiknek nem is lenne muszáj.
Itt a megoldás a Czeglédyék által ki nem fizetett diákoknak?

Korábban írtuk, hogy több száz diák maradt fizetés nélkül, most úgy tűnik, akár több ezer diákról is szó lehet a letartóztatott Czeglédy Csabához köthető iskolaszövetkezet, az I Love Diákmunka fizetésképtelenné válása miatt. A diákok hiába várták, hogy megérkezzen a májusi fizetésük, a munkaközvetítő elleni nyomozás miatt a cég számláit előre megjósolhatatlan időre zárolták. A károsultaknak már külön Facebook-csoportja is van. Sőt, egy szombathelyi diák zöld pólón üzent Czeglédynek elkeresedésében.

A hvg.hu szerint „miután nem érkezett meg a diákok számláikra a várva várt fizetés, illetve felröppent a hír az I Love Diákmunka helyzetéről, amely ráadásul elérhetetlen volt, több diák szüleivel együtt azokba az üzletekbe ment magyarázatot kérni, ahová kiközvetítették.”

Most úgy tűnik, van megoldás a problémára. Az ágazat legnagyobb szereplőit összefogó szervezet közben dolgozik a végleges megoldáson is, hogy kártalanítsa a cserben hagyott dolgozókat. „Többféle jogi lehetőség is van, a cél az lenne, hogy végül a diákoknak ne kelljen még különféle eljárási díjakat is fizetni. Hiszen a fizetési meghagyásnak, a végrehajtásnak is költségei vannak” – mondta a hvg.hu-nak Fiák István, a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének (DiákÉSZ) elnöke.

A cél az lenne, hogy a diákok hozzájussanak elmaradt bérükhöz. Most úgy tűnik, azoknak a cégeknek köszönhetően lesz megoldva a helyzet, ahová kiközvetítették őket. Pedig ezeket a vállalkozásokat semmi nem kötelezi, hogy más helyett a zsebükbe nyúljanak, bár a segítségnyújtás mellett a munkaerő megtartása is motiválja őket. 

Via hvg.hu

közösség

további frisss

lap tetejére