Ismét szigorít a Facebook

H.Maja • 2015. március 17., kedd •
Az előző hónapok terrorcselekményeire hivatkozva ezentúl szigorúbbak lesznek a posztolási szabályok.
Ismét szigorít a Facebook

Valószínűleg 2004 februárjában Mark Zuckenberg sem gondolta, hogy tíz év múlva élete ötletének mekkora jelentősége lesz a nemzetközi terrorizmusban. Mint megállapítást nyert, szükséges a facebookon megjelenő, valamint az ott továbbított tartalmak teljes kontrollja biztonsági szempontból. Mi, „közönséges” felhasználók persze elképzelni sem tudjuk, különböző, akár és elsősorban nem valós felhasználónevek mögé bújva kik kommunikálnak egymással, hozzátéve a bejegyzések, üzenetek valós tartalma milyen súlyos bűncselekmények eszköze lehet. A világ vezető országainak biztonságért felelős szervezetei a civil lakosság védelme érdekében rendszeresen tesznek javaslatot a közösségi oldal működésére vonatkozóan. Ezek a javaslatok természetesen a megelőzést tekintik fő céljuknak.

Zuckerberg, aki magát amúgy jó értelemben vett hackernek tartja hat-nyolc havonta egy-egy napra cége nevében meghív adott esetben több száz fejlesztőt, akiknek lehetőségük van a felmerült ötleteiket előadni. A változás, a fejlesztés, a szigorítás és ezáltal az ellenőrzés is folyamatos. A legújabb, nyilvános korlátok a következően alakulnak:

 

A személyes fenyegetések, zaklatások mellett külön fejezetben szerepelnek a „veszélyes szervezetekre” vonatkozó előírások is. Ebben rögzítették, hogy nem csak terrorszervezeteket és tagjait zárják ki azonnal az oldal felhasználói közül, hanem azokat a személyeket is, akik ilyen szervezeteket, vezetőiket, vagy épp cselekedeteiket dicsőítik saját oldalukon.

Nem megengedett a másokat degradáló anyagok közzététele, tilos fizikai zaklatás bemutatása.

Egyértelműen kizárt a gyűlöletbeszéd, kivéve ha idézetként szerepel és valaki éppen a jelenségre szeretné felhívni a figyelmet.

Bűncselekmények pozitív méltatása tiltott, de érdekes, hogy egy jelenleg bűncselekménynek minősülő dolog legalizálása mellett szabad érvelni.

Nem lehet a másodlagos nemi jelleget bemutatni, különös tekintettel annak a mellkason lévő része központi elemére – mindenki értette, hogy a mellbimbóról van szó? Amúgy ugyanezen testrészek akár rajzolt formában sem engedélyezettek, kivéve, ha oktatási célokról, vagy szatírikus tartalomról van szó.

Végezetül nem jelenhet meg szexuális tartalom szöveges formában sem.

 

Ennyi tehát az új szabályozás lényege. Azért kívánom, hogy a közösségi oldal alapvető céljának megfelelő használata soha ne kerüljön korlátozás alá, és a felhasználók milliói továbbra is elsősorban élvezzék és pozitív lehetőségként éljék meg a kommunikáció ezen 21. századi változatát.

közösség

további frisss

lap tetejére