Írja be a telefonjába, életet menthet ez a szám: 06/80 205 165

frisss.hu Fotó: Hornyák Emőke • 2017. január 11., szerda •
Bejártuk azokat a szombathelyi helyeket, ahol ezekben a mínuszokban még mindig hajléktalanok élnek.
Írja be a telefonjába, életet menthet ez a szám: 06/80 205 165

Most már szokásosnak mondható az a túra, ahol minden évben Puskás Tivadar polgármesterrel, Horváthné Németh Klára ügyvezető igazgatóval, Varsányi Péter a szombathelyi közterület-felügyelet vezetőjével és idén Rettegi Attila képviselővel megnézzük, milyen helyekre vackolják be magukat Szombathelyen a hajléktalanok. Idén is a kemény mínuszokban veselkedtünk neki a menetnek, hogy több helyszínen csodálkozzunk rá, hogy lehet túlélni télen, nincstelenül. 

Megtudtuk, hogy a Fogyatékkal Élőket és a Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft. munkatársai mindent megtesznek azért, hogy senki ne maradjon az utcán ilyen hidegben. Az utcai szociális munka célja az ellátatlan, bizalmatlan, az utcán tartózkodó egyének, csoportok szociális és mentális segítése, elsősorban életmentés, megelőzés. Próbálják őket meggyőzni, hogy a melegedőt legalább ilyenkor vegyék igénybe, de természetesen vannak így is többen, akik nem kérnek a segítségből. Őket takarókkal, gyógyszerekkel látják el, ha szükséges. 

Az elmúlt napokban "már csak" 15-20 fő volt aki utcán, közterületen, nem lakás céljára szolgáló helyiségben éjszakázott. A cél, ennek a számnak a csökkentése. Éjjel nappal hívható zöld szám arra szolgál, hogy ha valaki ilyen személyt lát az utcán, itt tud segítséget kérni, bejelentést tenni: 06/80 205 165.

Az utcai szociális munkás szolgálat az Országos Mentőszolgálat Nyugat-dunántúli Regionális Mentőszervezetével, a Markusovszky Kórházzal, a Városi Rendőrkapitánysággal, a Közterület felügyelettel olyan írásos együttműködési megállapodást kötött az utcán a közterületen élő hajléktalan emberek hatékonyabb ellátása érdekében.

A téli időszakban jóval többen veszik igénybe a melegedőt. Itt a téli időszakban naponta átlagosan 50-60 fő fordul meg, ahol meleg teát és egy tál meleg ételt biztosítanak a hajléktalanok számára. Az éjjeli menedékhely a krízishelyzetben lévők éjszakai ellátását szolgálja, hogy senki ne legyen éjjel ilyen hidegben az utcán. 55-60 fő veszi igénybe ilyenkor ezt a szolgáltatást.

Az átmeneti szállás azoknak a hajléktalan személyeknek az elhelyezését biztosítja, akik az életvitelszerű szálláshasználat és a szociális munka segítségével képesek az önellátásra. Az elhelyezés 30 napig ingyenes, ezt követően jövedelem arányosan kell térítési díjat fizetni. Az átmeneti szállás folyamatosan teljes kihasználtsággal üzemel.

Ellátogattunk három helyszínre is, ahol hajléktalanok élnek. Először Szombathely Körtés részén találkozhattunk Gézával, aki áram nélküli kis házikójában lakik. Tűzifával segítik az ő túlélését, aki minden nap innen jár be dolgozni.  A második helyszín egy szórakozóhely melletti elhagyatott, információink szerint az egyház tulajdonában lévő ingatlan volt, ahol nem találtunk személyt, ám annál borzalmasabb állapotokat. A víz megfagyott a lábasban, mindenfelé üres dobozok és bőröndök hevertek. A harmadik helyszín egy belvárosi lépcsőlejáró volt, ami mellett sokunk minden nap elhalad, mégsem tűnik fel, hogy valaki itt él vagy éjszakázik.

A FÉHE igazgatójától megtudtuk, jó ötletnek tartják a nemrég indult Szabadfogas akciót, így ha valaki segítené a hajléktalanokat és személyesen hozná be adományát a Zanati úti helyszínre, akkor férfi kabátot és férfi cipőt, bakancsot várnak. 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére