Indulhatnak a vasi TOP-fejlesztések

Szita Róbert - Fotó: Hornyák Emőke • 2017. május 20., szombat •
Vas megye az elsők között kapta meg a kormányzati jóváhagyást, így új szakaszukba érkeztek a pályázatok, megkezdődhet a beruházások végrehajtása – hangzott el a Megyeházán pénteken, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében tartott információs nap utáni sajtótájékoztatón.
Indulhatnak a vasi TOP-fejlesztések

A történelmi léptékű, 21,14 milliárd forintos fejlesztésből az egész megye profitál. A részletekről, a győztes pályázatokról ITT már írtunk. 

Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium EU-s források felhasználásáért felelős államtitkára Szombathelyen érdeklődésünkre elmondta, hogy a partnerek nagyon jól működtek, a 18 megye közül Vas megyében kiemelten jól zajlott a TOP-fejlesztések felhasználása. 
Komoly teher hárul a megyei közgyűlésre, de a fejlesztési biztosra is nagy munka vár. A pályázatokon nyertes önkormányzati vezetőknek a pénteki információs napot azért szerveztük, mert a TOP végrehajtása hosszú évek előkészítő munkája után új szakaszába érkezett és arról tájékoztattuk a nyerteseket, hogy milyen lépések szükségesek a következő időszakban.  

A gazdaságot élénkítő, a versenyképességet növelő beruházásokra Vas megyében 21,14 milliárd összegben jogosultak a nyertes önkormányzatok. A következő hetekben már megindulhatnak azok a munkák, amelyek a beruházások látványos részét nyitják meg. Elkezdődnek az építkezések, és ezzel párhuzamosan rögtön átutaljuk a szükséges teljes anyagi forrást a nyertes önkormányzatnak, így aztán semmi akadálya nem lesz a helyi fejlesztések határidőre történő megvalósulásának – fogalmazott honlapunknak az államtitkár, aki azt is fontosnak tartotta elmondani, hogy 105 pályázat volt sikeres, ezek az irányító hatóságnál kaptak zöld lámpát, ezek mellett még 5 olyan pályázat van, amelyek elbírálása folyamatos jelenleg is. 

A kormány csak a végrehajtás szakaszában avatkozik be, az előkészítés, a döntés itt jelentkezik feladatként. A helyi felhasználás igényeit kell kielégíteni, a nyertes településekkel az Államkincstáron keresztül köt szerződést a kormány. Aztán már a 2. fázisban, a beruházások megvalósítási fázisában a kormányhivatalon keresztül, könnyített kiemelt rendben valósulhatnak meg a beruházások. A fejlesztési támogatás mellett 9 operatív programba osztják az EU-támogatásokat 2020-ig. A helyi közösségeket szeretnék versenyképesebbé tenni.

A foglalkoztatási helyzet megyénkben nagyon jó, de ezek a programok a kis- és középvállalkozások fejlődését is szolgálják. A következő időszak sokkal látványosabb lesz, a kormányzat abban érdekelt, hogy a források felhasználása minél átláthatóbb legyen, a pontos elszámolás, a határidők betartása nagyon fontos lesz.      

Azt is megtudtuk, hogy az 1300 milliárd forint teljes költségkerettel rendelkező TOP Szombathely Megyei Jogú Város számára a többletforrásokkal együtt összesen 17,23 milliárd forintot biztosít, így Vas megye és Szombathely összesen 38,37 milliárd forint forrással számolhat. 

A sajtótájékoztatón Majthényi László, a Vas megyei Közgyűlés elnöke elmondta, hogy a legtöbb fejlesztés a vízelvezetést, a kerékpárutakat, a turisztikai célú beruházásokat, a bölcsőde és óvoda felújításokat és korszerűsítéseket, valamint ipari park kialakításokat takar, de szociális alapszolgáltatásokra, orvosi rendelőkre is jutott pénz.

Ágh Péter Vas megyei fejlesztési biztos szerint komoly lépesek, fontos beruházások valósulhatnak meg a megyében.  
Közel, gyorsan és rugalmasan – fogalmazta meg a legfőbb ismérveket a fejlesztési biztos, aki szerint korábban a régión belül is meg kellett harcolni a támogatási összegekért, az elmúlt 2 évben viszont a helyi szereplők fogalmazhatták már meg, melyek a valós igények. 

Ott tartunk, hogy a sikereket értékelhetjük, de több lépést is tennünk kell  még a TOP-programon belül, hiszen döntésekre lesz még szükség. Mi munkát ígérünk annak érdekében, hogy a megye sikeres legyen – tette hozzá Ágh Péter.  

A sajtótájékoztatón résztvevő Oláh Gábor, az NGM helyettes államtitkára pedig azt hangsúlyozta, hogy a tervezési, kiválasztási folyamatot követően a nyertes önkormányzatok kezébe kerül a stafétabot, ezek az önkormányzatok a legjobb projekteket tudták letenni az asztalra. 

Az információs napon szerződéstervezeteket is kaptak a nyertes önkormányzatok vezetői, akik a támogatási kérelmek kitöltéséről és a végrehajtásról is egyeztettek. A támogatási szerződéseket június 15-ig kötik meg, június 30-ig a kedvezményezett megkapja az összeget, hogy ne kelljen önerőt betennie. Azt kérték a polgármesterektől, hogy idén 66%-os készültségig vigyék el a projektet és 2018-ban pedig fejezzék is be. A Vas megyei fejlesztések így 1-2 éven belül megvalósulhatnak. 

Az információs napon és a sajtótájékoztatón Kondora Bálint, a Vas megyei Közgyűlés alelnöke és Balázsy Péter megyei jegyző is részt vett. 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére