Ilyen volt a Mélytengeri pokol

Tóth Eszter • 2016. október 01., szombat •
Valós tragédiát dolgoz fel a heti filmünk.
Ilyen volt a Mélytengeri pokol

Peter Berg rendező legújabb alkotása az utóbbi évek egyik legnagyobb olajkatasztrófáját dolgozza fel, a Deepwater Horizonon történt robbanás tízenegy ember életét követelte 2010-ben. A fúrótornyon dolgozók közül 112 ember élte túl a tragédiát, az ő elmondásukon és személyes tapasztalataikon alapul a film. A Mark Wahlberg által játszott Mike Williams a bemutatón is részt vett.

A történet egyből belevág a közepébe, megismerjük a főszereplőket, akik együtt dolgoznak a fúrótornyon. Mike Williams (Mark Wahlberg) vezető elektrotechnikusként, Jimmy Harrell (Kurt Russel) gépészeti vezetőként, Andrea Fleytas (Gina Rodriguez) pedig kormányosként dolgozik a mélytengeri fúrótornyon. A komplexum több sebből vérzik, azonban az olajtársaság fejese (John Malkovich), minél gyorsabban szeretne minél több pénzt kisajtolni a létesítményből, így a szükséges ellenőrzések elvégzése nélkül kezdik meg a munkát. A torony gépei szinte egy pillanat adják fel a harcot, így a munkások minél előbbi menekülésre kényszerülnek.

A filmet végig az egyszeri munkások szemszögéből láthatja a néző, olyanok, mint bárki más, koszosan, túlórákat vállalva dolgoznak, hogy a távolban maradt családjuknak meg tudják teremteni a szükséges anyagiakat. A robbanásokat közvetlen közelről látjuk, szinte érezzük az arcunkba csapó lángokat, az agyunk mélyére hatolnak a zajok, a segélykérő kiáltások. Az operatőri munka és a látvány egyszerűen hihetetlen, a tragédia teljesen valóságosnak hat, a színészek reakció hihetőek, egyszerűek és nincsenek túlgondolva. Senki nem szuperhős, mindenki próbál - amennyire lehetséges - embernek maradni a tragédiában.

Ez az alkotás azoknak készült, akik szeretik a ténylegesen igaz történeten alapuló mozifilmeket és nem roppannak össze az emberi tragédiák láttán. Katasztrófafilmek között mindenképp kiemelkedő alkotás.

Ezekben az időpontokban játssza az Agora Savaria mozi.

közösség

további frisss

lap tetejére