Illés Károly: közösek a gyökereink és azt akarjuk, hogy a jövőnk is közös legyen!

Szita Róbert - Fotó: Hornyák Emőke • 2017. június 04., vasárnap •
Minden magyar felelős minden magyarért – hangzott el a kilencvenhét évvel ezelőtti eseményre emlékező városi ünnepségen, Szombathelyen. Ma van a Nemzeti Összetartozás Napja.
Illés Károly: közösek a gyökereink és azt akarjuk, hogy a jövőnk is közös legyen!

Péntek este már ITT megírtuk, hogyan emlékezett a trianoni békediktátum évfordulójára a Polgári Egyesület Szombathelyért és a Vitézi Rend Vas-Zala megyei Törzskapitánysága, most Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából június 4-én délelőtt tartott városi megemlékezéséről olvashatnak.

A Szent István Parkban lévő I. világháborús emlékműnél Illés Károly alpolgármester mondott beszédet, melyben kiemelte, hogy a történelmi Magyarország felosztása után a 18 milliós nemzetállam lakosságának száma 7,6 millióra esett vissza.

Több millió honfitársunk találta magát a határainkon túl, összesen nyolc országban. A mai napig tart a trianoni trauma és minden egyes magyar család életében fájdalmasan érződött, érződik június 4., mely mégsem gyásznap, hanem a nemzeti összetartozás napja. Ezzel azt jelképezzük, hogy mi, magyarok összetartozunk. A június 4-e nemzeti emléknap 2010-óta, az ezt megfogalmazó törvény már az új nemzetpolitikai elvek alapján született – fogalmazott beszédében az alpolgármester, majd kiemelte, hogy minden magyar felelős minden magyarért, a felelősség pedig nem átruházható. 

Illés Károly hozzátette: közösek a gyökereink, egy nemzethez tartozunk és azt akarjuk, hogy a jövőnk is közös legyen. 
Emlékező beszédét nemzeti imádságunk soraival zárta az alpolgármester. 


Az ünnepi műsorban a Boglya Népzenei Együttes, az Ungaresca Táncegyüttes, Prikazovics Ferenc és Balogh János működött közre. 

A megemlékezés végén a Vas megyei Kormányhivatal képviseletében Ágh Ernőné főigazgató, a Vas megyei Közgyűlés képviseletében dr. Balázsy Péter jegyző, hivatalvezető, Szombathely Megyei Jogú Város képviseletében pedig Illés Károly és Koczka Tibor alpolgármesterek, valamint dr. Takátsné dr. Tenki Mária bizottsági elnök helyezett el koszorút.

Ezt követően az emlékezés virágaival és a kegyelet mécseseivel tisztelegtek a szombathelyi közélet, a fegyveres és rendvédelmi szervek, városi intézmények képviselői az első világháborús emlékműnél. 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére