Így vadászhatsz Pokémonokra Szombathelyen a Go-val

NagyRobert/24.hu Fotó:nxtgen.com • 2016. július 13., szerda •
Minden, amit a játékról tudni kell.
Így vadászhatsz Pokémonokra Szombathelyen a Go-val

Az Angry Birds óta nem kattantak rá annyian egy mobilos játékra, mint most a Pokémon Go-ra. Nem kellett hozzá pár nap, és a cucc leigázta az egész világot, még a csapból is a Pokémonok folynak, ami már csak azért is durva, mert hivatalosan csak az USA-ban, Ausztráliában és Új-Zélandon lehetne játszani...

 


 

Hát ez mi ez ez?

A Pokémon Go egy kiterjesztett valóság játék (augmented reality, AR), amit Androidra és iOS-re is kiadtak. A lényeg az, hogy csak akkor juthatunk hozzá a kis Pokémonjainkhoz, ha kimozdulunk otthonról és benézünk mindenhová, pont mint anno a rajzfilmsorozatban. Azt eddig is tudtuk, hogy törpével meg k*rvával mindent el lehet adni és ez a lista most a Pokémonokkal bővül.

A japánok átveszik a hatalmat?

A játék alapja a Niantic Labs nevű fejlesztőcégtől jön, akik 2011-ben megcsinálták az Ingress névre keresztelt játékot, amiben portálokat lehetett elfoglalni, és ugyanúgy menni kellett mindenfelé. Ez ugyan nem aratott olyan nagy sikert, de remekül rá lehetett húzni a régi mesevilágot, aminek a jogait a Pokémon Company kezeli, ebben a vállalatban pedig kisebbségi tulajdonos a Nintendo.

 


 

Há' mér most?

Nálunk hitelesebb választ talán csak Dr. Zacher Gábor adhatna, de mindennek az alapja az emberek hétköznapi okosmobil függősége, ami eszméletlenül felpörgette a mobilos játékok piacát. Ez a szektor évente nagyjából 37 milliárd dollárt termel, köszönhetően annak, hogy a toplistákat uraló játékok egy, a cégeknek és a játékosoknak is kedvező üzleti stratégiát alkalmaznak. A lényeg, hogy a játék ingyenes, de azon belül nagyon sok pénzt lehet elkölteni mindenféle kiegészítőkre (például: tárgyak, pályák, játékon belüli pénz és még sorolhatnánk az extrákat).

Az Angry Birds, a Candy Crush és a Clash of Clans pedig már korábban is jelezte, hogy egy jó ötlettel könnyedén le lehet tarolni az okostelefonos júzereket, amit tovább erősít az a tény, hogy évente körülbelül 1,5 milliárd okosmobilt adnak el a világon. Ebből a buliból a Nintendo eddig kimaradt, mert a klasszikus konzolokat erőltették, de úgy tűnik, sohasem késő elkezdeni, mert ebben a szektorban még van tartalék.

Mennyit szakított ezzel a Nintendo?

Jelenleg csak találgatni lehet és tippelni lehet, de az tény, hogy a Pokémon Go a megjelenése után pár nappal már át is vette a vezetést a letöltési listák élén. Jobb esetben ez más fejlesztőknek több hónapos marketinggel és rengeteg pénzzel szokott összejönni.

A Nintendónak viszont megvolt az a helyzeti előnye, hogy globális brandet vágott bele az állóvízbe, amit az emberek döntő többsége ismer és azon sem lepődnénk meg, ha pár hónap múlva egy DragonBallra bazírozó játék jelenne meg a cég égisze alatt.

Vissza a Pokémon Go-hoz, a július 6-i premier óta több mint 7,5 millióan töltötték le a játékot és azóta napi szinten 1,6 millió dollárt termel a Nintendónak a program, csak az Egyesült Államokban. A cég részvényei 25 százalékos növekedést produkáltak, a cég értéke pedig néhány nap után7,5 milliárd dollárral nőtt, mindezt úgy, hogy a két főszereplő vállalat közül csak az egyikben kisebbségi tulajdonosok.

A sikerhez vezető út is Pokémonokkal van kikövezve...

21 éve szinte folyamatosan nyomják az arcunkba a Pokémonokat, amik már nem csak a tévében vannak jelen. Gyerekként sokan rajongtak ezért az univerzumért és most, felnőttként újra át akarják élni ezt az egészet, plusz már dolgozó felnőttek, így a játékon belüli vásárlások sem riasztják el őket, mivel már dolgoznak, és nyilván ezt a rajongást tovább lehet adni a gyerekeknek is, akik ugyanúgy megtalálják rajzfilmsorozatot és az egész kezdődik elölről.

A másik faktor pedig a "Szerezd meg mindegyiket!" szlogen, mert az évezredek alatt az ember mélyen megmaradt kis gyűjtögető lénynek. És talán ennek köszönhető az is, hogy le kellett állítaniuk a további országokba való terjeszkedést, mert a szerverek nehezen bírják a nagy érdeklődést.

 


 

Akarom!

Magyarországon hivatalosan még nem lehet a Pokémon Go-val játszani, de azért megmutatjuk, hogy mégis.

Az androidosoknak egyszerűbb dolguk van, csak fel kell menni erre az oldalra és letölteni az .apk kiterjesztésű telepítő fájlt a piros hátterű DOWNLOAD APK gomb segítségével. Ha ez megvan, akkor futtatni kell a fájlt, itt az Android figyelmeztetni fog, hogy ismeretlen forrásokból származó appokat nem kéne telepíteni, de egyből be is állíthatjuk, hogy engedélyezze ezeket és már kész is.

Azért iPhone júzereknek sem kell megijedniük, az iOS-nél a következő a helyzet: először ki kell jelentkezni az Apple ID-ból, majd az általános beállításoknál a Nyelv és régió menüpontban kiválasztják az USA, Új-Zéland, Ausztrália hármas közül a legszimpatikusabban és láss csodát, a store-ban máris megjelenik a Pokémon Go.

 


 

Aki pedig kihagyná ezeket a lépéseket, az várhat még pár napot, mert azt ígérték, hogy hamarosan folytatják a terjeszkedést, csak üzembe kell állítani még egy két szervert, hogy a rendszer bírja a terhelést. A játékosoknak pedig a fokozott körültekintést javasoljuk, nem egy júzer szenvedett már kisebb nagyobb balesetet, vagy talált valami olyat, amit nem lehet belabdázni és újra előhívni egy csatakiáltással. Továbbá arról se feledkezzünk meg, hogy néha fel kell nézni és új embereket megismerni, mert a Pokémon Go többek közt a közösségépítésről is szól.

közösség

további frisss

lap tetejére