Így mentik meg Szombathelyen Közép-Európa egyik legnagyobb mozaikját

Szerző: frisss.hu - Fotó: Bodorkós Máté • 2017. július 06., csütörtök •
A műemléket új környezetben tekinthetjük meg.
Így mentik meg Szombathelyen Közép-Európa egyik legnagyobb mozaikját

Február elején megkezdődött a Romkert fölötti átjáró megépítése. A 170 millió forintos beruházás lényege, hogy az Ady teret és a Mindszenty teret egy mindenki számára nyitott gyaloghíd fogja összekötni. A Romkertben emellett más felújítás is indul, ugyanis itt található Közép-Európa egyik legnagyobb összefüggő romai kori mozaikja, ami az évek során egyre jobban elkezdett pusztulni. Ha felújítják, akkor ez lesz Magyarország legnagyobb műtárgya.

A cél az, hogy a mozaik a helytartói palotával együtt bemutatható legyen. A munkálatokat gondos előkészületek előzik meg. 

„A mozaik felszedése több lépésben történik. Ennek a felületét először fixálni kell, mert olyan rossz állapotban van, hogyha így nyúlnánk hozzá, akkor valószínűleg szétmállana. A konzerválást követően a mozaik fölé egy 20-30 centis védőtető kerül. Ezután a Lux-féle épület - ami jelenleg helyet ad a műemléknek - kézzel történő lebontása következik. Utána a minták vonala mentén tepsikbe felszedjük a mozaik részeit, amiket átszállítunk a Pásztor utcába, ahol a szakemberek egyenként letisztítják és konzerválják a szemeket. A tervek szerint a mozaik egy új, a helytartói palotának megfelelő épületbe kerül vissza” – mondta el Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója.  

A munkálatok egy hónap múlva kezdődnek, jelenleg a tervezés folyik. 

„Nagy öröm számunkra, hogy a Romkertben lévő, páratlan szépségű és nagyságú mozaik restaurálására sor kerülhet. Pillanatnyilag a tervezés folyik. A felújítás a Modern Városok Szent Márton Terv 2 program keretében zajlik.  A védőépület megtervezése, illetve a mozaik megmentése 320 millió forintból valósul meg. A munkálatok körülbelül egy hónap múlva kezdődnek” – mondta el Puskás Tivadar polgármester.  

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére