Így tápláld a bőröd 25 felett - szépségmentő tippeket kaptunk Szász Alexandra, szombathelyi kozmetikustól

Szerző: Boros Patrícia - Fotó: Hornyák Emőke • 2017. február 16., csütörtök •
Le a karikás szemekkel és a mimikai ráncokkal!
Így tápláld a bőröd 25 felett - szépségmentő tippeket kaptunk Szász Alexandra, szombathelyi kozmetikustól

Többé-kevésbé mindenkinek eltér az életmódja, így a bőrünk is más-más hatásoknak van kitéve. Huszonöt felett, pedig érdemes még nagyobb figyelmet fordítani a bőrápolásra, mert ekkor már elkezdhetnek kialakulni a mimikai ráncok. De mit tehetünk azért, hogy lelassítsuk ezt a folyamatot és mindig a legjobb formánkat hozzuk? Erről kérdeztük Szász Alexandra, szombathelyi kozmetikust, sminkest.

Mit részesítsünk előnyben és mit hanyagoljunk, ha szeretnénk minél tovább megőrizni bőrünk szépségét 25 év felett?

Fontos, hogy bőrünket bőrtípusunknak megfelelő termékekkel tisztítsuk, hidratáljuk. Használjunk fényvédő krémeket, kábé két hetente radírozzuk és védjük a külső káros behatásokkal szemben. A kialvatlanság, a kevés folyadékbevitel, az alkohol fogyasztás, a túlzásba vitt napozás vagy szoláriumozás, a dohányzás mind-mind elősegítik bőrünk idő előtti öregedését.

Melyek azok a praktikák, amikkel otthon is simán frissíthetjük a bőrünket?

Nyugodtan kipróbálhatunk néha egy-egy házilag is előállítható kencét. Az arcra például a natúr joghurtot használhatjuk pakolásként, mert hidratál és visszaállítja az egészséges savköpenyt. A jól megtisztított bőrre vigyük fel, majd 15 perc után mossuk le. Ha őrölt mandulát, diót vagy zabpelyhet teszünk hozzá, arcradírnak is használhatjuk. Ajkaink érzékenyebbek, hamarabb dehidratálódhatnak, ezért nedvesítsük be, majd növényi olaj és pár csepp méz keverékével masszírozzuk át őket. A szemkörnyék frissítésére kiválóak a különböző gyógynövényekből, gyógyteákból készült főzetek. Egy vattakorongot vagy gézdarabot itassunk át a langyos vagy kihűlt főzettel, majd 10 percig borogassuk a szemeinket. A különböző növények más- más problémára kínálnak megoldást, így egyénre szabottan használhatjuk őket.

Azért, hogy a legjobb formánkat hozzuk, nem mindegy, hogy milyen az étrendünk. Mire érdemes odafigyelni?

A táplálkozás során vitaminokat és ásványi anyagokat juttatunk a szervezetünkbe, amelyeknek fontos szerepe van abban is, hogy bőrünk egészséges és szép legyen. Manapság már rengeteg információt találhatunk az interneten "egészséges étrend" címszó alatt, de szerintem a legfontosabb, hogy változatosan és mértéktartóan étkezzünk. Fogyasszunk gyümölcsöket, zöldségeket, gabonaféléket, magvakat, húsokat, halat valamint figyeljünk oda a megfelelő folyadék bevitelre. Egy egészséges felnőtt ember folyadékszükséglete naponta legalább 2-2.5 liter, amelyet vízzel, ásványvízzel, frissen facsart gyümölcsükből és zöldségekből készült ivólevekkel, gyógyteákkal biztosíthatunk. A kiegyensúlyozott táplálkozás az egyik alappillére annak, hogy bőrünk sokáig megőrizze szépségét.

Mennyire fontos a pihenés?

A megfelelő alvásmennyiség és a minőségi alvás minden korosztálynál ugyanolyan fontos. Amikor nem tudjuk magunkat kellőképpen kialudni, arcunk nyúzott, szemeink karikásak lesznek. Szervezetünknek szüksége van a pihenésre, hiszen alvás közben tud a legoptimálisabban regenerálódni. Máskülönben hajszálereink kitágulnak, a vér oxigénszállítása csökken, aminek következtében bőrünk veszít a rugalmasságából és egyre ráncosabbá válik. Nagyon fontos tehát, hogy kialudjuk magunkat. A minőségi alvás érdekében lefekvés előtt közvetlenül kerüljük a túl nehéz, zsíros ételeket, az alkohol- és koffein fogyasztást. A sminket mindig távolítsuk el és használjunk éjszakai krémet.

Ha valamiért nem sikerül kipihennünk magunkat, akkor hogyan hozhatjuk formába a bőrünket? 

Ha néha előfordul ilyesmi, muszáj pár praktikát bevetnünk, hogy gyorsan felfrissíthessük magunkat. Például dörzsöljük át testünket egy dörzskesztyűvel, ami fokozza a vérkeringést és eltávolítja az elhalt hámsejteket, majd vegyünk egy hideg-meleg váltózuhanyt, ami garantáltan felfrissít, majd kenjük be testünket tápláló növényi olajjal. Arcmosásnál ugyanúgy alkalmazhatjuk a hideg-meleg „trükköt”, hogy bőrünk szép, üde színű legyen. Ezután jöhet az arckrém, majd nálunk, nők esetében egy kis smink és máris sokkal frissebbnek tűnünk pár óra alvás után is. 

 

Mit tanácsolnál azoknak, akik túl vannak a harmincötön?

Ekkor a sejtmegújulás tovább csökken és így a bőr regenerálódása is még inkább lelassul. A káros tényezők, így a kialvatlanság, dohányzás, alkohol fogyasztás, túlzásba vitt napozás, szoláriumozás még jobban nyomot hagynak a bőrön. Ezért a mindennapos arcápolási rutin ebben a korban még nagyobb fontossággal bír. Nappalra érdemes egy könnyedebb, hidratáló, fényvédő krémet, estére pedig egy táplálóbb, zsírosabb krémet választani. Használhatunk kúraszerűen szérumokat is, amik koncentráltabban tartalmazzák a hatóanyagokat. A hosszan tartó és eredményes hatás érdekében azonban nagy jelentőséggel bír ennél és a fiatalabb a korosztálynál is, hogy az otthoni ápolást kiegészítsük professzionális, kozmetikai kezelésekkel, ahol a hatóanyagok mélyebben jutnak bőrünkbe, így eredményesebben fejtik ki hatásukat.

közösség

további frisss

lap tetejére