Így óvd meg a bőröd a káros sugaraktól! – Szász Alexandra, szombathelyi kozmetikussal beszélgettünk

Frisss.hu: Boros Patrícia - Fotó: pexels.com • 2017. május 20., szombat •
Ezekkel a tippekkel, házi pakolásokkal simán átvészelheted a nyarat.
Így óvd meg a bőröd a káros sugaraktól! – Szász Alexandra, szombathelyi kozmetikussal beszélgettünk

Végre itt a jó idő, aki csak teheti, kimegy a szabadba kirándulni, strandolni és egy kiadós napfürdőt venni. A lazulás közben azonban – talán el is feledkezünk erről - rengeteg veszélynek van kitéve a bőrünk. Hogy ne legyen kész horror az év legbulisabb időszaka, Szász Alexandra, szombathelyi kozmetikust kérdeztük arról, hogyan védhetjük meg a leghatékonyabban bőrünket a káros sugaraktól. Sőt, azt is megtudtuk, milyen pakolásokkal nyugtathatjuk meg a leggyorsabban.

Ezt tedd, hogy nyáron is bomba formában maradj!

Napsütéses időben, amikor magas az UV sugárzás, soha ne feledkezz el a fényvédők használatáról! Már fél órával a kint tartózkodás előtt érdemes bekenned vele magad, ha pedig sokáig kint vagy a napon, két óránként ismételd meg a bekrémezést, hogy egyenletes maradjon a védőréteg.

Délután 12-16 óra között nagyon magas az UV sugárzás, ezért ha nem muszáj, ne tartózkodj a napon. Ha valamiért elkerülhetetlen ebben az időszakban a nagydózisú napfürdő, akkor vegyél fel egy lenge ruhát, napszemüveget, kalapot.

Ha barnulni vágysz, akkor a kritikus délutáni időszakban inkább válaszd a félárnyékos helyeket. Elősegítheted a barnulást azzal is, ha gyógyszertárban kapható kakaóvajat kensz a bőrödre. Ez azonban nem váltja ki a fényvédők használatát!

Kerüld a túl illatos krémek bőrre kenését, mert irritációt okozhatnak. Ne fújj parfümöt közvetlenül a bőrödre, mert amellett, hogy hosszú távon öregíti a bőrt, napfény hatására allergiás reakció alakulhat ki, és akár pigmentfoltok is megjelenhetnek.

A nap végén vagy a napozás után kend be a bőrödet jó minőségű hidratáló krémmel vagy növényi olajjal. Például nedves bőrre kenve a kókuszolaj nagyon jó hűsítő, regeneráló, tápláló és nem utolsó sorban isteni az illata.

Fontos, hogy elegendő folyadékot, legalább két liter vizet megigyál naponta. Ezt feldobhatod gyümölcsökkel vagy zöldségekkel is. A folyadékpótlás nem csak a szervezetnek elengedhetetlen, de a bőrnek is jót tesz.

Fotó: pexels.com

Mit tegyünk, ha már megtörtént a baj?

Ne csak azt tartsd szem előtt, hogy minél hamarabb lehűtsd a felületet, hanem tápláld és hidratáld is, hogy gyorsabban tudjon regenerálódni. Először hideg vízzel nyugtasd meg a leégett részt, utána pedig ügyelj arra, hogy minél táplálóbb anyagokat tegyél rá. Gondoskodj a megfelelő B- és E- vitamin beviteléről, amik segítik a hámképződést. Emellett kerüld a következőket:

- meleg vizes zuhanyozás
- arctonikok
- sós víz
- közvetlenül ne tegyél jeget a sérülésre

Készíts egy gyors, tejfölös pakolást!

Szinte nincs is olyan ember, aki ne hallott volna a tejföl leégésre gyakorolt pozitív hatásáról. Önmagában is elég, ha rákensz belőle egy keveset a bőrfelületre, de ha szeretnéd, felturbózhatod egy értékes tejfölös pakolássá. Keverj össze egy tálban tejfölt és natúr joghurtot, majd adj hozzá reszelt kígyóuborkát és csepegtess bele egy kevés paradicsomlevet. Hagyd állni egy darabig a hűtőben, majd fel is kenheted a bőrre. Alkalmazd reggel és este, ameddig jónak érzed.

Fotó: pexels.com

Ezekkel az olajokkal lazulj a kádban!

Többféle fürdő segíthet leégés esetén, ezek közül az egyik a rozmaring, illetve a levendula illóolajos, amik nyugtató hatásukról ismertek. Mivel ezek vízben nem oldódnak, csupán lebegnek a felszínén, mielőtt beletennéd őket, oldd fel tejben, vagy tejszínben, így annak tápláló anyagai is fel tudnak szívódni a bőrbe. Ügyelj arra, hogy a fürdővíz langyos legyen - de inkább hidegebb -, így extrán hűtheted a megégett testrészeidet. Bár sokan javasolják, hogy szódabikarbónát is tegyünk bele, viszont nem árt vele vigyázni, mivel igaz ugyan, hogy csillapítja a viszketést, viszont a gyógyulást nem segíti elő, ráadásul még szárítja is az eleve dehidratált bőrfelületet.

Ezekkel a teákkal kezeld az arcod!

Amennyiben arcodat érte a leégés, főzz le egy teát - a legjobb erre a célra a zöld, a bodza, illetve a zsálya tea -, majd miután a filter kihűlt, helyezd az égett testtájékra. A kamilla is hatásos lehet, de amellett, hogy nyugtat, erősen szárít is, így inkább enyhe sérülés esetén alkalmazd, és fontos, hogy csak rövid ideig hagyd rajta a bőrödön!

Még több szépségtippért KATT IDE vagy IDE

közösség

további frisss

lap tetejére