Így kell újraértelmezni Bartók Béla Mikrokozmoszát, méghozzá 3D-ben

NagyRobert Fotó: Sara Szatmari • 2016. augusztus 12., péntek •
Tipográfia és zene együttes vizualizációja.
Így kell újraértelmezni Bartók Béla Mikrokozmoszát, méghozzá 3D-ben

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatója, Kaszanyi Nóra egy zseniális különkiadást hozott létre Bartók Béla Mikrokozmoszához. A 6 kötetes gyűjtemény 153 progresszív zongoradarabot dolgoz fel, amiket Bartók 1926 és 1939 között írt.

Nóra ezzel a projekttel zárja le a BA képzését az egyetemen, de a Béhance oldalán sok érdekességet el is árul az egészről:

" A zene vizualizációja tipográfiai eszközökkel. Esetemben, a hat rész mindegyike egy-egy geometriai elemre redukálódik vizuálisan, melyeket egy egyszerű pontokból álló grid-rendszer épít fel (ez hivatott szimbolizálni a kozmosz struktúráját). A létrejött formák felületén köszönnek vissza az egyes részek címei (formailag az égitestek felszíni egyenetlenségére szerettem volna ezzel reflektálni), melyek az adott címhez tartozó zongoradarab megszólalásával mozgásba kerülnek. Ennek eredményeképp, a hat részhez készült grafika a mozgásban lévő formák egy-egy kiragadott képkockájaként jött létre." - írja Kaszanyi Nóra.

A 6 kis füzetet egy 3D nyomtatott könyvtok fogja össze, aminek a felszínén ismét megjelennek azok a geometriai motívumok, amik az egyes részek borítóin, amivel a művész az égitestek felületi játékaira kívánt reflektálni.

"A létrejött objektek továbbvitele, kiragadva őket a virtuális térből, hogy egy kézzel fogható formában jelenjenek meg. Célom egy díszkiadásként funkcionáló kiadvány létrehozása volt, mely tulajdonságait tekintve, jóval inkább egy tárgyként van jelen, amely magában hordozza a zene milyenségét és az abból eredő asszociációkat, valamint a zongorázni tanulóknak egy egészen új vizuális élményt nyújt a megszokott kottafüzetekhez képest." - tette hozzá Nóra.

Ez az egész kicsit olyan, mint a Joy Division debütáló lemezének, az Unknown Pleasures-nek a borítójára még 1979-ből. A fekete alapon lévő fehér (helyenként szürkés) grafika a (hang)hullámok mozgását idézik, itt újdonság, hogy betűket és szavakat is felfedezhetünk az egyes motívumokban.

A merész 3D-s zenei kiadvány egyszerre merész és sajátos motívumainak köszönhetően kellően érdekes és figyelemfelkeltő, szóval gratulálni tudunk a Nórának ezért a remek Bartók Mikrokozmosz adaptációért.

Nóra egy másik nagyszerű projektje:

És a Joy Division teljes Unknown Pleasures albuma:

közösség

további frisss

lap tetejére