Így fotózz télen!

szerző, fotók: Vass Péter Bexter • 2016. november 28., hétfő •
Fotózás terén igen érdekes és kihívásokkal teli időszak következik, főleg, ha a természetben szeretnénk képeket készíteni.
Így fotózz télen!

Ahogy beköszöntenek a téli hónapok, egyre hidegebb lesz, és a fotósok dolga is nehezedik. Van pár apróság, amit jó, ha eszünkbe vésünk mielőtt a hidegbe kimegyünk fotózni. Íme pár tipp a téli fotózáshoz.

1. Odakinn a levegő hideg lesz, ez nem újdonság. Mindig öltözködjünk rétegesen, nehogy fotózás közben felfázzunk. Sokszor jártam úgy, hogy az erkélyen kinézve jó időnek tűnt, majd útra kelve megfáztam.

2. A túra előtt mindenképp nézzük meg a várható időjárást. Nem szerencsés, ha a természet lágy ölén egy hóvihar vagy eső kap el minket. Egyik évben a Pornóapáti melletti erdőben fotóztam vadakat, és olyan hóvihar kapott el hirtelen, hogy a látótávolság pár méterre csökkent. A helyismeretnek köszönhetően találtam vissza az autóhoz.

3. Az akkumulátorokra fokozottan odakell figyelni. A hidegben a teljesítményük erősen lecsökken. Érdemes pót akkut vagy elemeket magunkkal vinni. Tipp: Ha a zsebünkbe tesszük, akkor tovább tudjuk használni, mert a testhőnk melegen tartja.

4. A hőmérséklet ingadozása nem csak az embert viseli meg, hanem a gépet is. Ha kilépve a meleg lakásból/kocsiból egyből használni kezdjük a hidegben a gépet, az ártalmas lehet. Hagyjuk egy picit a táskájában had vegye át lassan a kinti hőmérsékletet. Én ilyenkor (hidegtől függően) 10-20 percig elő sem veszem a gépet.

5. Ennél is fontosabb, hogy amikor a hidegből a melegbe érkezünk, akkor  legalább fél óráig a gépet a táskában tartsuk. Ugyanis a gép alacsony hőmérséklete miatt, a fém alkatrészeken és a lencséken rögtön páralecsapódás képződik. A páralecsapódás a legnagyobb ellenségünk, képes tönkretenni a gépünket. Ha mégis megtörtént a baj és bepárosodott az objektívünk belül, akkor neki ne álljunk törölgetni vagy babrálni. Hagyjuk szépen hogy magától szép lassan eltűnjön.

6. Használj szűrőt és napellenzőt. A napellenzővel elkerülhetjük a felesleges becsillanásokat a képbe. Az UV-szűrővel pedig képromlás nélkül védhetjük a drága objektívünket. Nekem nem egyszer mentette meg a frontlencsémet a töréstől és karcolásoktól.

közösség

további frisss

lap tetejére