Így döntheted el, hogy valódi-e a parfümöd

frisss.hu, index.hu • 2016. február 26., péntek •
7+1 tanács, hogy ne verhessenek át.
Így döntheted el, hogy valódi-e a parfümöd

Ugye, nem kell mondanunk, milyen könnyű manapság belefutni hamisított parfümökbe? Elég csak a belvárosban közlekednünk, vagy egy-egy bevásárlóközpont parkolójában kiszállni az autónkból, bárhol megjelenhetnek a „csak most, csak ennyiért…” termékeket áruló úriemberek. Leggyakrabban parfümöket akarnak ránk sózni, ami „tuti eredeti, most loptam a ….-ban” bizalomgerjesztő marketingszöveg kíséretében már a kezünkben is van és mire észbe kapunk már a „hármat vegyen kettő áráért” típusú alkudozások kellős közepén találjuk magunkat. Nos, még talán az esem elképzelhetetlen, hogy valóban - törvénybe ütköző módon elsajátított - eredeti termékről van szó, de leggyakrabban távol-keleti országokban készült hamisítványokért kérik tőlünk az eredeti árnak töredékét. A kérdés, megéri a rizikót? Lehet bármire használni a bóvlit? És egyáltalán, hogyan állapíthatjuk meg egy tényleg eredetinek kinéző parfümről, hogy nem hamisítvány-e?

Egyszerű, 100 százalékos módszer nincs, de itt van 6 tanács, amit érdemes megfogadni, és az általuk javasolt tesztnek alávetni parfümünket, hogy nehogy később érjen bennünk csalódás.

1; A doboz

Egy valódi, világmárka parfümjének a doboza is minőségi munka. Azaz nem találunk rajta pontatlan illesztéseket, elváló papír-rétegeket, oldalanként különböző színárnyalatot, kopást, vagy bármi hasonlót. Az eredeti doboz önmagában is tökéletes, a mérete is pont akkora, hogy nem lötyög benne az üveg, az első kinyitás után sérülésmentesen vissza lehet zárni, és még a feliratban sem lesznek elírások. A márka nevében például biztosan nem cserélik fel „véletlenül” a betűket…

2; Az üveg

A világmárkák számára a beletöltött folyadék utáni legfontosabb rész az üveg. Az üveg formája, kidolgozottsága, színe, kivitelezése óriási hangsúlyt kap a fejlesztések során. Minden négyzetmilliméter át van gondolva, elképzelhetetlen, hogy gagyi hatást keltsen. Épp ezért ha homályos üveg kerül a kezünkbe, vagy a csiszolása néhány helyen durvának hat, ha a formája nem éppen kecses, vagy bármely ponton nem tűnik tökéletes kivitelezésűnek nagy valószínűséggel utánzattal van dolgunk. Perdöntő lehet az üveg súlya is. Persze a helyes megítélés feltételezi, hogy már fogtunk kezünkbe eredeti dobozost is az adott termékből.

3; A fúvóka

Érdekes, apróságról van szó, de árulkodó jel, ha a fúvóka csöve túl hosszú, vagy túl rövid az üveg méretéhez képest, vagy épp túl vastag (ami gyakran előfordul hamisítványoknál).

4; A kupak

Ismét egy apróságnak tűnő dolog, de annál többet elárul a parfümről. Egy eredetinél például biztosan nem lötyög az üvegen. A lecsavaráskor se nem túl könnyen, se nem túl nehezen „jár”, egyszerűen csak tökéletesen. A hamisítványok kupakjainak anyaga is árulkodó lehet, sokszor kifejezetten silány minőségűek, nem illeszkednek megfelelően a nyakra, de még a formájukon is észre lehet venni, hogy nem illik az üveghez.

5; A folyadék

Maga a parfüm folyadék persze a lényeg, de mielőtt tesztelnénk az illatát külön foglalkozzunk a színével és állagával. Ha az üveg alján bármi leülepedett, az biztos jele a hamisításnak. Nem lehet zavaros sem a kinézete, kifejezetten homogén folyadékot kell látnunk egy eredeti parfüm esetében.

6; Az illat

Egy eredeti parfümöt ha kifújunk zárt térben, az azonnal betölti a helyiséget,  a benne lévő alkohol pár másodperc alatt elpárolog és megmarad a koncentrátum illata. Ezzel szemben a hamisítványon már kifújáskor érezhető egy jellegzetes alkohol szag, ami meg is marad. Sőt, pár perc múltán ragacsos, tisztítószer szagúvá válik a bőr tőle. Az önmagában, ha mi, saját magunk nem érezzük parfümünk illatát még nem jelenti feltétlenül, hogy nem eredeti, ugyanis orrunk nagyon hamar elfárad, megszokja az illatot.

7; Nem létezik az a parfüm

Gyönyörű a doboz, szép az üveg, finom az illat, csak a névvel van egy apró probléma…nincs ilyen nevű parfüm. Ez is előfordulhat, érdemes tehát biztosra menni, ha azt „magyaráznák el” nekünk, hogy „csak mi nem ismerjük” ezt a világmárkát, nézzünk gyorsan utána  a keresőben, pillanat alatt kiderül a turpisság.

+1 Megbízható helyről vásároljunk

A drogériák magas árait nem feltétlen tudja mindenki megfizetni, de azért még nem kell lemondani az eredeti parfümről. Például webáruházakból is nagy biztonsággal rendelhetünk, különösen, ha egy ismert, nagyobb oldalról van szó. Ha nem ismerős a weboldal nézzük meg, van-e a vásárlók jogaival foglalkozó menüpont. Ha ilyeneket nem találunk, csökken az eredeti beszerzésének valószínűsége.

közösség

további frisss

lap tetejére