Igazi ,,munkássport” a birkózás

Szita Róbert - Fotó: Bodorkós Máté • 2016. szeptember 15., csütörtök •
Csak a sok éves kemény és következetes munka hozhat sikereket – tartják a Haladás VSE birkózói.
Igazi ,,munkássport” a birkózás

Kemény fiúk itt, kemény fiúk ott. Húzódzkodás, fekvőtámasz, kötélmászás, és futás, futás, futás. Már az edzésen látottaktól is megizzadtunk, aztán idősebb Veréb Istvánnal, a Haladás VSE birkózóinak szakosztályvezetőjével beszélgettünk a birkózók szezonkezdetéről. 

Hogyan kezdődött a ,,birkózó-ősz”?
Erőállapot-felméréssel kezdtünk. Minden esztendőben tavasszal és ősszel ellenőrizzük, hogy mennyit fejlődtek a srácok, így nyomon követhető, hogy az elvégzett munka milyen haszonnal járt, mennyit ért, és, ha kell, tudunk javítani. Felmértük a fiúkat húzódzkodásból, teljesítettük a Cooper-tesztet, emellett a helyből távolugrást, a karhajlítás-nyújtást, a mélybenyúlást és a kötélmászást is leellenőriztük. A számok azt bizonyítják, hogy nagyon jó állapotban vannak a zöld-fehér birkózók, az egész apróktól a felnőttekig mindenki kiváló erőnlétnek örvend.  

És már teljes erőbedobással zajlanak az edzések…
Valóban. Egyébként két csoportban edzünk, az egyik csoportba a gyermekektől a diákig foglalkozunk a srácokkal, a másikba pedig a serdülőktől egészen a felnőttekig mindenki beletartozik. Új otthonunk, au iskola tornatermét jól belaktuk már, otthon érzi magát mindenki.

  

Mikor kezdődik a versenyszezon?
Már ezen a hétvégén elkezdődik a versenyszezon. A területi diák- és serdülőversenyre utazunk Kaposvárra, majd a jövő héten a diák és serdülő csapatbajnokság, aztán az egyetemi országos bajnokságon indulnak sportolóink. 

Ligeti Dániel és Wittmann Kristóf kiváló eredményei lecsalogatják a srácokat az edzőterembe?
Jelenleg 50 körüli létszámmal dolgozunk. Az idei esztendő kiváló eredményei, Dani felnőtt EB 5. helye, olimpiai 7. helye, a Kristóf junior EB 5., és junior VB 3. helye 500 feletti nemzetközi pontot jelentett, ennyit alig szerzett más hazai klub. Ez azért is igaz, hiszen a szabadfogásban csak a szombathelyiek képviselhették a magyar színeket az olimpián és a világbajnokságon is. Mivel a mai kor gyermekeit a játékos csapatsportágak jobban érdeklik, ezért (is) nagyon nehéz lecsábítani a kis srácokat. Igazi ,,munkássport” a birkózás, nálunk magasak a követelmények, nagy kitartás és sok éves következetes munka hozhat csak sikereket.    

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére