Húsvéti készület

Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium • 2017. április 16., vasárnap •
"Forog a világ, de áll a kereszt!” (Szent Ágoston)
Húsvéti készület

A szombathelyi Premontrei Gimnázium tanárai és dolgozói kirándulással egybekötött lelki napon vettek részt a húsvéti ünnepekre való készület jegyében. Minden tanévben előfordul néhány olyan nap, amikor bár a diákok odahaza még nyugodtan alszanak, a nevelőtestület tagjai mégis összegyűlnek, hogy közösen részt vegyenek olyan programokon, melyek az ő lelki-szellemi töltekezésüket, felfrissülésüket szolgálják. E napok között kiemelt helyet foglal el a húsvét előtti „tanári lelki nap”, amely a keresztény hit legnagyobb ünnepére való felkészülés jegyében zajlik.

Az idei program helyszínei Sümeg illetve Türje voltak. A nap délelőttjét a sümegi várhegy tövében meghúzódó ferences rendházban töltöttük, ahol belehallgathattunk fr. Dr. Barsi Balázs ferences atya hétvégi lelkigyakorlatos előadássorozatába, aki Jézus Krisztus kereszthalálának és feltámadásának minden emberhez szóló örök üzenetéről elmélkedett. Balázs atya nagy tudású szentíráskutatóként két előadásában betekintést nyújtott a húsvéti ünnepek teológiájának sűrűjébe.

A sümegi ferenceseknél vendéglátónk fr. Reisz Pál házfőnök atya volt, aki a nevelőtestület nagy részének ismerős lehetett, hiszen Szombathelyen is több évet állomásozott szintén házfőnökként. Pál atya az előadás szünetében bemutatta a ferences templomot és rendházat, melynek alapjai és templomi elrendezése a XVII. században a török kor vége táján épült. Hallhattunk arról is, hogy a rendház szomszédságában lévő sümegi püspöki palota építtetője a tevékeny és erős egyéniségű Padányi Bíró Márton veszprémi püspök volt a XVIII. században.

A délelőtti lelki program után közös ebéd várt bennünket Zalaszentgróton, majd Türjére a csornai premontreiek közelben fekvő ősi templomához és rendházához látogattunk el. A XIII. század elején, román stílusban épült patinás templomban és a mellette lévő, jelenleg idősek otthonának helyt adó rendházépületben a helyi plébános, Száraz Kr. Dávid premontrei atya – aki egyben a szombathelyi gimnázium tantestületének is tagja – vezetett körbe mindnyájunkat. Mesélt arról, hogy az épületegyüttes leginkább kiemelkedő esztétikai része maga a középkori templom, mely a megkopott külső és belső ellenére is különleges hangulatot áraszt. Hát még milyen impozáns lesz, ha megtörténik a felújítása! A rendházban lévő idősek otthona már át is esett egy alapos felújításon néhány évvel korábban, és fontos szerepet tölt be a környék magányosan maradt időseinek ellátásában, valamint számukra otthon biztosításában.

A nap végén fáradtan, de számos élménnyel és gondolattal gazdagodva térhettünk haza. Isten adja, hogy meg tudjunk nyílni a húsvéti titok, a „végsőkig elmenő Szeretet” titka előtt!

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére