Hűségtúra hőségben (2.): kitartás, hűség és hazaszeretet

Szita Róbert - Tóth Arnold • 2016. június 26., vasárnap •
Narda után Felsőcsatárra látogattak a hűségtúra idei résztvevői.
Hűségtúra hőségben (2.): kitartás, hűség és hazaszeretet

A Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület által szervezett hűségtúra nardai történéseiről ITT már olvashattak, Felsőcsatárra szombat délután érkeztek a túra résztvevői. A településen megkoszorúzták a világháborúk hőseinek és áldozatainak emléktábláját, majd kulturális program következett, amelyben helyi csoportok is szerepeltek. Aztán Szombathely Város Fúvószenekara felvezetéssel a Pezi fogadóhoz meneteltek, itt négy órakor mondott köszöntőt a fogadónál felállított színpadon Kratochvill Attila polgármester. 


A felsőcsatári településvezető kiemelte, hogy az önzetlen hazaszeretet jelképei a felsőcsatári elődök, akik 1923-ban 900 horvát élén tüntettek az osztrák határnál. Büszkék vagyunk arra, hogy a leghűségesebb községek egyikei lehetünk, mondta.   
Ezek után Medvácz Lajos balassagyarmati polgármester is köszöntötte az ünneplőket. Elmondta: valami olyasmit tettek őseink, amire büszkék lehetünk, a hűségben pedig mi, a legbátrabb és a leghűségesebb települések lakói összetartozunk. Itt az emberek a kétkezi munkájukkal nagyon nagy dolgokat tettek. 

Ezt követően székely lobogót vehetett át Sátory Károly, aki ,,Hűségtúra feliratú kitüntetés”-sel köszönte meg az átvett  zászlót a székely vendégeknek. 
A Nemzetstratégiai Kutató Intézet igazgatója levelet fogalmazott, amit távollétében Gál Sándor, az ŐrvidékHáz igazgató-helyettese ismertette, majd dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő beszéde következett, melyben arra emlékeztetett, hogy a hűség falvainak hőstettét a magyar parlament egyhangúan iktatta törvénybe. 
Megemelem nem létező kalapomat az önök nagyszülei és dédszülei előtt, mert emlékeznünk kell. Kitartás, hűség és hazaszeretet jellemezte az ő tetteiket – hangsúlyozta Hende Csaba. 

A kulturális programban a vendégegyüttesek között felléptek a rendkívül aranyos felsőcsatári óvodások, valamint a Rozmaring énekkar tagjai is.

Az idei év az ötödik alkalom volt, melyet még ünnepélyesebbé tettünk – tudtuk meg a helyszínen Sátory Károlytól, a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület elnökétől, Szombathely önkormányzati képviselőjétől, aki honlapunknak azt is elmondta, hogy az idei kétnapos eseménysorozatot megtisztelte jelenlétével az erdélyi Háromszék település huszár hagyományőrző egyesületének küldöttsége, valamint a legbátrabb település, Balassagyarmat polgármestere, de a szombathelyi kerékpárosok is eljöttek. 
A túrán résztvevők gyönyörködhettek az Alpokalja festői tájaiban, lovagolhattak erdőiben, mezőin, a Pinka vadregényes szurdokvölgyében, élvezhették a szabad lovaglás lenyűgöző élményét, majd lélekemelő hangulatban vonulhattak át a településeken, vehettek részt az ünnepi megemlékezéseken, programokon – tette hozzá Sátori Károly.

A túrázók a felsőcsatári fogadónál vacsoráztak nótaszó és Nagy Béla harmonikás zenéje mellett. Az esti utcabálon pedig a szentpéterfai Tímár Jani szolgáltatta a zenét. 
A hűségtúra ma a Vaskeresztes-Horvátlövő-Pornóapáti-Szentpéterfa útvonalon folytatódik. 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére