Hurrá, Szombathely egyik lékhorgászatra alkalmas taván pecáztunk

PCS - fotó: Bodorkós Máté • 2017. január 27., péntek •
Súlyos tízezreket kell fizetni azoknak, akik tilosban horgásznak vagy a tiltótábla ellenére rálépnek a tavak, folyók jégtábláira.
Hurrá, Szombathely egyik lékhorgászatra alkalmas taván pecáztunk

Hosszabb ideje már, hogy igazán csípős, hideg téli napokon vagyunk túl. Ilyenkor pedig a természetnek köszönhetően látványos természeti jelenségeknek lehetünk szemtanúi. A befagyott tavak és folyók jégpáncéljára merészkedni azonban nemcsak tilos, hanem életveszélyes is. Épp ezért, csak a kijelölt helyen merészkedhetünk a korcsolyázással vagy az igazán kuriózumnak számító lékhorgászattal.

A jégen való tartózkodás valamint közlekedés szabálya, hogy megfelelő vastagságú és szilárdságú jég legyen - mondta Fördős István, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége hivatásos halászati őre. Az időjárásnak köszönhetően az újperinti horgásztó erre tökéletesen alkalmas. Azonban fontos megemlíteni, hogy korcsolyázás még itt sem megengedett, hiszen rendkívül balesetveszélyes és természetesen a part mentén erre tiltótáblák is felhívják a figyelmet.

Fördős István

 

A gyors fejtágítást követően aztán rámerészkedtünk a jégre. Bevallom férfiasan elég különös érzés volt a csúszós felületre lépni. A rianás hatására kicsit el is bizonytalanodtunk, persze a szakember szerint nincs ok a pánikra, elmondása szerint akár 30 centiméteres vastagságú is lehet már a jég. Útközben aztán megkaptuk a lékhorgászati alapismereti óra első anyagát is - természetesen csak elméleti oktatásról volt szó.

A legfontosabb, hogy a vágott léket köteles mindenki jól látható módon megjelölni, hogy azt messzebbről is látni lehessen - hívta fel figyelmünket Fördős István. Ha pedig recsegő, ropogó hangot hallunk, akkor azonnal a jégre kell feküdni, hogy minél nagyobb testfelülettel érintkezzünk, ezáltal eloszlik a testsúlyunk.

A lék vágását egyébként fejszével, vagy akár motoros fűrésszel is végezhetjük, de fontos, hogy a darabokat közvetlen a lyuk mellé tegyük. Persze ennek is megvan a miértje...

Történetesen, ha a jégtábla alá nyomjuk a lék darabjait, és éjszaka hó esne, másnap már nem lehetne szabad szemmel látni, hol pecáztak korábban. Ezért kell minden esetben a kiemelni és az alkalmi horgászlyuk mellé tenni, így a partról is jól látható, hogy hol jártak korábban - tudtuk meg a halászati őrtől.

Pajtli Ferenc

 

A megfelelő időjárási körülménynek, a horgászat iránti szeretetnek köszönhetően szerda délelőtt is találkozhattunk lékhorgásszal. Pajtli Ferenc, a Spartacus Horgász Egyesület titkára szerint egyre több érdeklődőt vonz a sportág.

Megfelelő öltözékben, nincs mi visszatartsa a pecásokat - viccelődött a lékhorgászatban is kiváló sportember. Ilyenkor a szél a legnagyobb ellenségünk, hiszen az csontig képes hatolni. Ettől függetlenül nagyon sokan hódolnak szenvedélyüknek, hiszen rengeteg léket lehet látni.

Ezt mi is megerősíthetjük. Legalább 10 különböző helyen jártak korábban horgászok, ami néhány nap alatt - és a kemény hideg ellenére - igazán szép termésnek mondható.

Hiába csábító, ha egyszer tilos!

 

Fontos az indulás előtt a biztonságra is gondolni. Nem árt, ha ketten indulunk pecázni, így egymásra is oda tudunk figyelni. Illetve intő jel lehet a korcsolyázóknak, hogy a lékhorgászatra alkalmas tavon siklani rendkívül baleset-, és életveszélyes.

A horgásztúra végén már csak egyetlen kérdésünk volt a halászati őrhöz: véleménye szerint mitől olyan népszerű a lékhorgászat?

Ez már nemcsak hobbi, hanem igazi sport. Dacolva az időjárással, saját határainkat feszegetve szeretnénk halat fogni. Szerintem ebben rejlik a varázsa. Nem véletlenül szeretik annyira ezt a fajta kihívást a sporthorgászok - zárta gondolatait Fördős István.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére