Hungarikum: Nemzeti kincs a jásziványi szarvasgomba

szróbert-hirkereso.hu • 2014. július 31., csütörtök •
A mesterszakács szerint egyedi és presztízs értéke van, a földművelésügyi miniszter pedig a következő parlamenti ülésen már elő is terjeszti a szarvasgombával foglalkozó jogszabályjavaslatát. Miután a rekordméretű szarvasgombát július 30-án átadták Fazekas Sándornak, a szaktárca vezetője azt hangsúlyozta, hogy igazi nemzeti kincs lesz a jásziványi erdőben talált különleges példány.
Hungarikum: Nemzeti kincs a jásziványi szarvasgomba

A szarvasgomba-kultúra már most is erős Magyarországon, a további értékőrzés érdekében fontos, hogy szarvasgombával foglalkozó jogszabály lépjen érvénybe, csakúgy, mint a tokaji aszú esetében – mondta a miniszter. Hozzátette: adóelkerülő gombagyűjtésre vonatkozó rendelet már létezik, és a minisztérium jelenleg is rendszeresen végez ellenőrzéseket.
Fazekas Sándor bejelentette azt is, hogy a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban állítják ki a Jászságban talált rekordméretű szarvasgombát. Hangsúlyozta, hogy a szarvasgomba nemzeti érték, az ajándékba kapott különleges példányt pedig ennek megfelelően méltóképpen gondozza majd a magyar állam és a múzeum.
Az 1,28 kilogrammos szarvasgombát, amely csupán 20 grammal könnyebb a világbajnok fehér szarvasgombánál, a szarvasgomba-termesztő és kereskedő Truffleminers Kft. egyik munkatársa találta a jászi térségi, jásziványi erdőben.
Fekete Oszkár, a kft. társtulajdonosa elmondta: azonnal több ezer eurós ajánlatot kapott a vállalat külföldről, azonban az óriási szarvasgomba nemzeti kincs, amelyet közszemlére kell tenni.
A Magyarországon egyedülálló példányt fagyasztva szárítás módszerével tartósítja a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszer-tudományi Kara, hogy a kiállított szarvasgomba évek múltán is sértetlen maradjon – tette hozzá.
A tulajdonos felhívta a figyelmet arra, hogy az általuk termesztett és értékesített szarvasgomba a világon elsőként bio minősítést kaphat, ami jelentősen növeli értékét a nemzetközi piacon.
A vállalat nagykereskedelmi mennyiségben kizárólag külföldi, főként olasz és német partnereknek forgalmazza a szarvasgombát, amelyből évente 2-10 tonna terem időjárástól függően – mondta.

 

közösség

további frisss

lap tetejére