Hóval, faggyal, tereppel, kutyákkal dacoltak

Szita Róbert - Hornyák Emőke • 2016. január 24., vasárnap •
A Vasi Terepfutó Sorozat részeként a Karankó Kupán bizonyíthatták kitartásukat a legjobb terepfutók. A vasárnap délelőtti versenyen, 3 és 10 km-es távon mintegy százan álltak starthoz.
Hóval, faggyal, tereppel, kutyákkal dacoltak

Egész éven átívelő program hobbifutók és profik számára a Vasi Terepfutó Sorozat. Az Illés Akadémiánál, a startra várakozás pillanataiban tudtuk meg, hogy decemberre sikerült tető alá hozni három, eddig egymástól függetlenül dolgozó, sportokkal és többek között terepfutással foglalkozó gárdának egy közös rendezésű, kilenc fordulóból álló versenysorozatot, amely elsősorban a megye és a régió szabadidős sportjában jelent új színfoltot és egész éven átívelő versenyzési lehetőséget. 

A sorozatot a terepfutás és a közös munka tartja össze. A szervezők, Verebélyi Zsolt (Káldi Természetjáró és Tájékozódási futó Egyesület), Ziskó Balázs (Kőszegi Kerékpáros Egyesület) és két szombathelyi tájfutó, Maricsné Jávorics Éva és Juhász Júlia egy olyan versenynaptárt állított össze, mely a megye változatos terepeire csalogatja a futás szerelmeseit.

A versenyek Szombathely, Kőszeg és Sárvár térségében zajlanak és különböző kihívásokat kínálnak: más erőpróbát jelent télen, esetleg hóban versenyezni, mint éjszaka, fejlámpával  az erdőben vagy a Dunántúl legmagasabb pontjára felfutni hegyi utakon, de nem mindennapos kihívás egy 50 km-es terepfutó verseny sem. Az elképzeléshez sikerült támogatókat is szerezni, a Perfect Média és a Decathlon cégek üdvözölték az ötletet, a megvalósítás mellé álltak.

Fontos volt, hogy olyan időpontokat találjunk, melyek jó ritmust adnak a sorozatnak - ehhez komoly egyeztetésre volt szükség. Sikerült egységes szempontokat találnunk a versenyek szervezésében és lebonyolításában is. A feladatokat felosztottuk és folyamatosan egyeztetünk, egymást segítjük. Az eddigi tapasztalatok kedvezőek, a visszajelzések pozitívak.  Reméljük, hogy a lelkesedés és ez a Nyugat-Dunántúlon példaszerű együttműködés meghozza a gyümölcsét - tudtuk meg Juhász Júlia főszervezőtől, aki a helyszínen azt is elmondta a frisss.hu-nak, hogy a futóverseny sorozat első állomása a Karankó Kupa volt, mely a Parkerdő legszebb részein átvezető szalagozott pályákkal várta a környék igazolt hosszútávfutói és hobbifutói közül mintegy százat, közöttük az egykori válogatott tájfutót, Koczka Tibor alpolgármestert is. 

A tegnapi havazás miatt az útegyenetlenségeket alig lehet észrevenni. A pálya erdei utakon, ösvényeken át vezet, egy-két helyen pedig az erdőben vezet a kijelölt útvonal, mely a 4 nagyobb emelkedő és a mintegy 150 méteres szintkülönbség ellenére is nagyon biztonságos pályát jelentett - tette hozzá Juhász Júlia. 


Kovács Anna nyerte a 3 km-es távot, neki alig több mint 16 percre volt szüksége ahhoz, hogy ez sikerüljön. A Waldorf Iskola hatodikos tanulója immár négy éve a terepfutás és a triatlon szerelmese. 


Nagyon jó volt ez a verseny, bár a hó miatt nagyon csúszott a pálya és az elején a nagy emelkedő és néhány környékbeli kutya, majd a célegyenesben az ellenfelek is megszorongattak - mondta a győztes honlapunknak. 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére