Hosszú út vezetett A pincéig

Frisss.hu/Farkas Beni - Fotó: The Basement - Horror Movie Facebook • 2017. március 31., péntek •
The Basement címmel készült egy új horror film Magyarországon.
Hosszú út vezetett A pincéig

A produkció nemzetközi színészek és egy magyar stáb közreműködésével jött létre. A film rendező-producere Illés László, és az operatőr-strúdióvezetője, Tóth Gergely. Velük beszélgetett Farkas Beni, a Frisss FM műsorvezetője a filmmel kapcsolatos munkálatokról.

Honnan jött az ötlet, hogy horror filmet készítsetek?

Illés László: Alapvetően nagyon szeretem a horror filmeket. Egyrészt ez egy olyan műfaj, amivel elég nagy biztonsággal lehet a piacon jelen lenni. Másrészről meg volt egy ötlet, egy saját indíttatás, amely valamennyire megtörtént eseten alapul. Ez volt a kiindulási alap, és utána haladt tovább az egész. Írtunk hozzá egy forgatókönyvet, erre tudtunk pénzt szerezni, és megvalósult a film.

Nagy reneszánszukat élik ezek a kézikamerás horrorok. Honnan jött az ötlet magához a filmhez?

Illés László: Budapesten éltem nagyon sokáig és volt egy macskám. Egyszer eltűnt ez a macska, én égen-földön kerestem és abban a belvárosi házban ugyanúgy volt egy hatalmas pincerendszer, ami egy rácsos ajtóval volt lezárva. Elkértem hozzá a kulcsot a közös képviselőtől, lementem a pincébe a macskát keresni, és ez egy annyira hátborzongató és romos, pókhálós ijesztő hely volt, hogy ennek nyomán elkezdtünk gondolkodni a dolgon.

Mit tudhatunk a filmről?

Illés László: Alapvetően a történet jelentős része egy pincerendszerben játszódik. Van egy nemzetközi cserediákokból álló társaság. Azt ünneplik, hogy le tudtak diplomázni, csinálnak egy nagy házibulit, és van egy házsártos szomszédjuk, aki kihívja a rendőrséget. A hatóság kiérve az egész bulit feloszlatja, páran pedig ott maradnak a lakásban és kitalálják, hogy kezdjenek el szellemet idézni. Ekkor mindenféle furcsa dolog történik: eltűnik az egyik barátjuk, illetve a főszereplő lánynak a macskája is. Elkezdik keresni őket a házban és a nyomok a pincébe vezetnek. A pincéről azt kell tudni, hogy évtizedekkel ezelőtt megvette egy társaság és a lakók sem tudják pontosan, hogy mi zajlik lent, mert nem tudnak lemenni.

Mindössze tizenhat nap alatt forgattátok a filmet, ami rekordidőneknak is számíthat. Milyen volt a forgatás?

Tóth Gergely: Annyit tudok elmondani róla, hogy hátborzongatóan nehéz volt ilyen rövid idő alatt egy egész stábbal együtt dolgozni. Mindenki számára roppant megerőltető volt, és a környezet sem volt a legszívderítőbb, mivel szűk helyen voltunk, néha hideg volt és a por még most is jön ki az eszközeinkből.

Mennyire nehéz egy ilyen filmet összehozni a stáb, az eszközök és az effektek szempontjából?

Tóth Gergely: Azt gondolom, hogy nem lenne nehéz megcsinálni egy ilyen filmet. A nehézséget az jelentette, hogy korlátozott pénzmennyiség állt a rendelkezésünkre, és ebből kifolyólag az idő is az volt.

Angol nyelven forgattátok a filmet, leginkább külföldi színészekkel. Hogy állt össze a szereplőgárda, honnan toboroztátok a színészeket?

Illés László: Az angol nyelv az azért van, mert külföldről sikerült támogatást szereznünk hozzá, és nyilván kinn az emberek nem igazán néznek feliratos vagy szinkronos filmeket. Amerikában döntő többségben azok a produkciók mennek, amelyek angol nyelven készültek. Elkezdtünk nyomozni, hogy kik azok a színészek, akik ebből a tényleg nagyon szűkös költségvetésből elérhetőek lennének vagy akiket szerettünk volna. Nagyon nagy szerencsénk volt egyébként mindennel, és találtunk egy úriembert, aki Japánból jött, a főszereplő hölgy Londonból érkezett, illetve Magyarországon él a Richard Rifkin, aki itthon forgatott és mindig szuper produkciókban játszik. Neki nagyon megtetszett ez az ötlet, többször találkoztunk és a végén elvállalta a szerepet.

Igazi sikertörténet a film, hiszen megvette a Netflix a forgalmazást, több országban is van már forgalmazó. Számítottatok az elején ekkora sikerre?

Illés László: Azt még nem mondanám, hogy ennyire nagy siker. Nyilván vannak még tervek, amiket szeretnénk elérni, és jobb lenne, ha minél több országban megvennék, de alapvetően nem mozis forgalmazásról beszélünk. Ez tényleg egy kicsi produkció. Főleg most az online forgalmazás az, ami nagyon megy és meg van célozva, illetve a DVD, Blue-ray kiadás. Kinti mozis forgalmazásba kerülni rettentően nehéz, és minőségben mások az elvárások.

A jövőre nézve milyen további ötleteitek vannak? A folytatásban is horror filmben gondolkoztok vagy esetleg más műfajban próbálnátok ki magatokat?

Illés László: Ötlet az rengeteg van. Én tizenhárom éves koromban kezdtem el filmezni, és azóta sok forgatókönyv meg ötlet összegyűlt. Ami nagyon nehézkes ebben, hogy mi az, amit meg lehet csinálni. Az embernek az elején fordítva kell gondolkoznia. Mindig azt kell először megnéznünk, hogy melyik az a  film, amit esetleg meg lehet csinálni és össze lehet hozni, mert a tervek és a forgatókönyv között vannak hatalmas produkciók, amelyekhez rengeteg pénz kellene. Szépen lassan sorban építkezünk, aztán haladunk előre.

A szombathelyi közönség számára is elhozzátok a filmet. Pontosan mikor lesz a bemutatója?

Illés László: Április 28-án este nyolc órakor a Savaria Moziban. Már lehet jegyeket elővételben vásárolni a mozi honlapján a közönségtalálkozóval egybekötött premierre. Mi is ott leszünk, illetve a színészek és az alkotók közül többen.

közösség

további frisss

lap tetejére