Hosszú sorok a rendelőkben; az őszi időjárással megérkeztek a betegségek is Vas megyébe

Szerző:frisss.hu Fotó:nlcafe.hu • 2016. november 02., szerda •
Kicsiket és nagyokat is ledönti lábáról a vírus.
Hosszú sorok a rendelőkben; az őszi időjárással megérkeztek a betegségek is Vas megyébe

Sajnos hiába kandikál elő rejtekéből a nap és ölti magára színes ruháját a természet, az ősz beköszöntével a betegségek korszaka is eljött. Az orvosi rendelőben és a gyógyszertárban hosszú sorok kígyóznak az ellátásért és az orvosságért. Utánajártunk, hogy milyen tipikus tünetekkel keresik fel az utóbbi időben a rendelőintézeteket.

Az őszi változékony időjárás kedvez a felső légúti megbetegedések kialakulásának - mondta Dr. Jágerné dr. Szabó Erika, a Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály főosztályvezető-helyettese. Ebben az időszakban a megfázás és nátha kellemetlen tüneteit panaszoló betegek száma nő, gyermekek és felnőttek körében egyaránt. Az őszi hónapokban szintén gyakoribbá válnak a főként gyermekközösségeket érintő hányással, hasmenéssel járó emésztőrendszeri fertőzések is. 

Azonban az egyszerű megfázás tüneteit nem szabad összekeverni az influenzával. Előbbi esetben ugyanis rendszerint az orrüregre, garatra korlátozódnak a panaszok. Előfordulhat továbbá tüsszentés, fejfájás és esetenként hőemelkedés is.

Az influenzavírusok által okozott megbetegedés tünetei leggyakrabban a hirtelen jelentkező láz, hidegrázás, fejfájás, izom-, illetve ízületi fájdalom, és száraz köhögés. Épp ezért az influenza legtöbbször súlyosabb megbetegedés, mint egy egyszerű nátha.

Veszélye abban is rejlik, hogy kaput nyit a légutakat megbetegítő bakteriális kórokozók előtt, amelyek így súlyos komplikációkat okozhatnak, úgymint a hörghurut, a súlyos bakteriális tüdőgyulladás, ritkábban agyvelőgyulladás és szepszis - hívta fel figyelmünket Dr. Jágerné dr. Szabó Erika.

Ennek ismeretében is jobb „üzlet” számunkra, ha itt is alkalmazzuk a prevenció erejét: vitaminkészletünket folyamatosan szinten tartani, biztosítani az utánpótlást. Ezenkívül fontos az elegendő alvás, a folyadékpótlás, valamint a réteges öltözködés is.

 

közösség

további frisss

lap tetejére