Hogyan készüljünk az idei első erdei túrára?

Szponzorált tartalom • 2019. március 29., péntek •
Megérkezett a tavasz. Hosszabbak a nappalok és a friss levegő mellett egyre több napsütés vár mindeket szabadban. Itt az idő, hogy bakancsot húzzunk, elővegyük a térképét és felkeressük Vas megye legszebb természeti látnivalóit. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. erdei, túraútvonalai, arborétumai és parkjai várják a túrázókat, kiránduló családokat. Lássuk, az erdészek milyen tanácsokat adnak, hogy a természetben töltött idő még élménytelibb legyen mindenki számára.
Hogyan készüljünk az idei első erdei túrára?

Tervezzünk okosan! Amikor kiválasztjuk a túraútvonalat, gondoljuk át alaposan, mennyi időnk és milyen állóképességünk van. Különösen, ha családi kirándulásra indulnunk, gondoljunk a gyerekekre, milyen tempóban tudnak haladni és mekkora távolság okoz nekik örömet. Figyelembe kell venni a szintkülönbségeket is. Vas megye természeti adottságainak köszönhetően változatos tájak és programok közül választhatunk. Az Őrség (Szalafő, Pityerszer) egyes részei, vagy például a Jeli Arborétum útvonalai kisgyerekes családoknak is könnyen, akár egy délután alatt bebarangolhatóak. A Kőszegi-hegység kiterjedt erdőterületeivel, az országos Kéktúra helyi szakasza hosszabb távjaival, nagyobb szintkülönbségeivel a több napos túrák szervezést is lehetővé teszi.

 

Készüljünk fel az esőre, szélre! Akár a tévés időjárás jelentésből, akár egy mobil applikáció segítségével indulás előtt mindig tájékozódni kell a várható időjárásról. Ennek megfelelően öltözködjünk és vigyünk magunkkal megfelelő ruhákat (széldzsekit, esőkabátot stb). Tavasz van, de hűvösek még a napok és az erdőkben az időjárás is más. Ha nagyobb túrára készülünk, mindig rétegesen kell öltözni. Kerüljük a pamutot, helyette inkább olyan ruhákat válasszunk, amely áteresztik az izzadságot. Fontos a jó és kényelmes cipő is. De nem csak a ruházat, hanem a táska megválasztása is lényeges, amely megfelelően osztja el a hátunkat terhelő tömeget.

 

Készüljünk mindig megfelelő mennyiségű étellel és itallal. Amire pedig még szükség lehet: feltöltött mobiltelefon, zseblámpa, ragtapasz, váltás póló és zokni, ragasztószalag, illetve hagyományos térkép arra az esetre, ha nincs mobilnet – ugye az erdőben nincs mindig térerő.

 

Végül a legfontosabb tanács: az állami erdők mindenki előtt nyitva állnak. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. munkatársai nap mint nap azért dolgoznak, hogy az általuk fenntartott zöldterületek növény- és állatvilága biztonságban maradjon, ugyanakkor a túraútvonalak, arborétumok és parkok, azok turisztikai létesítményei minél többek számára biztosítsanak tartalmas kikapcsolódást. Amikor a természetben járunk, nekünk is vigyázni kell a környezetre, azaz a túrázónak aktív környezetvédőnek kell lenni! Fedezzük fel az erdőket, de vigyázzunk is rá! Semmit se hagyjunk ez erdőben, de semmit se vigyünk el onnan!

közösség

további frisss

lap tetejére