Hogyan készülj fel a karrierváltásra?

Frisss/Forbes - fotó: pixabay.com • 2017. szeptember 05., kedd •
Magyarországon sem ismeretlen már ez a fogalom, mégis idegenkedve fogadjuk. Vajon miért?
Hogyan készülj fel a karrierváltásra?

Biztos mindenki érezte már miután több évet töltött egy munkahelyen, hogy elfáradt, beleunt a mindennapi robotba. Ilyenkor előszeretettel dobálózunk nagy szavakkal: felmondok, új életet kezdek. Amikor pedig a valódi változás szele elér bennünket megrettenünk. Ugyanígy teszünk akkor is, ha meghalljuk a karrierváltás szót. Ijesztően hangzik, holott teljesen elfogadott dolog, pláne akkor, ha beleszürkültél a munkádba. Sokan tévhitben élnek, hiszen ez a váltás nem kell, hogy 180 fokos legyen. Apró lépésekkel megágyazhatunk a jövőnknek. Az amerikai Forbes magazin öt megszívlelendő tanácsot osztott meg olvasóival.

Tapasztalatszerzés

Mindenképpen bizonyosodj meg arról, hogy a kiszemelt szakma valóban neked való. Nem elég, ha hallottál róla vagy egy sorozaton keresztül pillanthattál bele az adott szakmába. Ahogy az élet minden területére, úgy az álláskeresésre is igaz, hogy kapcsolati háló építése nélkül, csak vaktában küldözgeted az életrajzodat, így viszont nagyon nehéz dolgod lesz, ha meg akarod csípni a munkakört. Célszerű pár emberrel beszélgetned, akik az általad kiszemelt szakmában tevékenykednek, ne feledd, hogy meetingekre is készülnöd kell.

Tanulni sosem késő

Nem árt, ha a tapasztalatszerzés mellett képzésre is beiratkozol. Ilyenkor jobb, ha egy dedikált tanfolyamra esik a választásod. Ezek bizony drágák, úgyhogy alaposan gondold meg, hogy belevágsz-e a dologba. Itt is érvényes az a szemlélet, hogy a tanfolyamot már elvégzett emberek közül beszélsz néhányukkal.

Képesség

Nehéz megtalálni azokat a tulajdonságokat, amelyekre valóban szükséged lesz az új szakmán belül. Viszont mindenképpen vedd számba a sajátjaidat, és amiben úgy véled gyengébb vagy, akkor célszerű azt fejleszteni. Ha kell, akkor egy tanfolyam segítségével. Az új állás betöltésekor megkönnyíti a beilleszkedést és a munkatempó felvételét, ha előre készülsz ezekre.

Próba, szerencse

Ha lehetőséged van rá, próbáld ki magad az általad kiszemelt szakmán belül részmunkaidősként vagy szabadúszóként. Az ismeretlen területre így nagyobb rálátásod lesz és olyan információk birtokosa leszel, amely segít a döntésben. Amennyiben gyakorlati időszakot vagy önkéntességet ajánlanak, a főállásod mellett kölcsönös előnyöket jelentő iskolaként tekinthetsz.

Alternatívák

A jelenlegi karriereddel biztos, hogy gondok adódtak? Lehet ugyanis, hogy a pályán kell maradnod, csak más pozícióban. Beszélgess erről a feletteseddel, hátha orvosolható a problémát és cégen belül is akad megfelelő megoldás. AKár úgy is, ha némi átképzés szükséges az új szerepkörhöz.

via

közösség

további frisss

lap tetejére