Hogyan használjuk a Pokémon Gót a szombathelyi vadonban?

NagyRobert/Avast.com Fotó: Deviantart • 2016. július 15., péntek •
Biztonsági útmutatónk következik.
Hogyan használjuk a Pokémon Gót a szombathelyi vadonban?

A Pokémon Go rászabadított egy rakás, mobilját bámulva bóklászó embert a világra, de mit tegyünk, hogyan játszunk az utcán, hogy ne essünk le egy szakadékba, vagy ne üssön el minket egy autó sem.

A kiterjesztett valóság jó dolog, ezért is tudott vírusszerűen elterjedni a világban (már ahol elérhető a játék hivatalosan ugye). Az emberek meg ahogy kell, rá is kattantak a témára, mert Pokémonok, meg játék, meg gyűjtőszenvedély és máris nem látunk tovább az orrunknál. Azt hiszem, a PG nem csak a játékok világában nyitott új szintet, hanem a függőségekében is.

Szóval, következzen egy rövid útmutató, hogyan legyünk biztonságban Szombathelyen (és minden más helyen) a zsebszörnyek elfogása közben:

Kerüljük el az amatőr bakikat!

Ugyan a játék digitális, de kirángat minket a négy fal közül, bele a nyári forróságba, ami egyrészt jó, mert szabadban vagyunk, másrészt meg UV sugárzás alatt, ezért nem árt, ha a nagy vadászat előtt kenünk magunkra egy kis naptejet.

A másik dolog, ami elsőre aligha jut eszünkbe, hogy a séta plusz dögmeleg kombó fokozott izzadást eredményez, már csak ezért is jól fog jönni, ha legalább egy palack ásványvizet beteszünk a hátizsákunkba, közvetlenül az esernyő mellé.

A mobilunk és ami mögötte van.

Mindig tudjuk, hogy épp hol járunk, mert abban holtbiztosak lehetünk, hogy a telefonunk tudja. Eleve, hogy játszunk a Pokémon Go-val, az app begyűjti az e-mail címünk, a GPS adataink és hozzáfér a kameránkhoz is. Ezek pedig mind olyan ínyencségek, amik vonzani fogják a rosszfiúkat, akik az alkalmazás kezdeti hibáit kihasználva próbálnak ártani a játékosoknak. A fő gond pedig az, hogy ez a veszély sokkal inkább valós, mint digitális.

Amerikában (Missouriban, New Yorkban és Marylandben) már megfosztottak néhány Pokémon-vadászt a telefonjától. A missouri eset már egy köztes dolog volt, mert ott a rablók egy Pokéstopot tettek a játékba, ahol a gyanútlan júzerek a gyors szintlépés és Pokémongyűjtés reményében megálltak - pedig valójában nem volt ott semmi - a trükkös rablók pedig lesből rájuk támadtak.

Persze ott van a másik oldal is, amikor a zsebszörny gyűjtögetők követnek el kisebb-nagyobb kihágásokat, hogy megszerezzenek egy-egy példányt a kollekciójukhoz. A goochlandi seriff iroda figyelmeztetést adott ki, mert a Pokémon Go júzerek üzletekbe, egyházi és kormányzati épületekbe mentek be, bőven a zárási idő után Pokémonokra vadászni. Szóval, a játék sem játék, ha a világi törvényeket megszegjük, akkor jön a büntetés.


Nézz, nézz a lábad elé!


Légiónyi ember árasztotta el az utcákat az USA-ban, így próbálnak Pikachu nyomára bukkanni, de közben elfelejtenek felnézni a péklapát méretű kijelzőkről a valódi világba. Pedig ezt sem árt megtenni néha, és akkor nem megyünk neki semminek és senkinek, vagy nem zúgunk le egy szikláról, ahogy az a két csávó Kaliforniában.

Ja, és mindig higgyünk a szemünknek a vadásztúrák alatt, mert már találtak holttesteket a játék közben, és nem mindig olyat, mint az alábbi tweetben.
 


 

Használd a józanabbik eszed!

Vannak olyan helyek, ahová azért nem kéne bemennünk, miközben rajzfilmfigurákat hajkurászunk. Csak azért, mert van egy Pokéstop a Holokauszt Múzeum, vagy az Auschwitzi koncentrációs tábor előtt, még nem jelenti azt, hogy oda be is kell menni, mert ez nettó tiszteletlenség. Azért akadnak még ilyen tiltott helyek, mert azért egy temetésbe sem illik besétálni "pikácsú-pikácsú" felkiáltásokkal a mobilunkba temetkezve.

Annak a két szerencsétlennek a példája is lebegjen lelki szemeink előtt, akik a toledói Ohio Állatkert kerítésén ugrottak át, mert őket például le is csukták ezért.

A vészhívásokkal is vigyázzunk, mert a Los Angeles-i Tűzoltóság már most panaszkodik, hogy a játékosok zaklatják őket és kérik, hogy ne hívják a 911-et, miközben a zsákmányuk után loholnak. Mi pedig azt kérjük, hogy a 112-es számmal ne tegyük ugyanezt.

 


 

Döntsd el, vadászol, vagy vezetsz

Ki hitte volna, hogy visszasírjuk a régi szép időket, amikor az emberek még csak smseztek vezetés közben? Egy 28 éves srác vezetés közben próbálta meg elkapni az elé keveredő Pokémont, aminek a vége az lett, hogy egy fán totálkárosra törte a kocsit. Ehhez a mutatványhoz már tényleg csak gratulálni tudunk.
Az ilyen esetek elkerülésére találták ki a Lifehackerek a PokéBicót, ami felgyorsítja a keresést és általában mindent, de mégis biztonságosan meg lehet állni, ha esemény van. A lényeg, hogy sohase próbáljuk meg elkapni a Pokémonokat menet közben, nem véletlenül hívják Pokéstopnak a dolgot.

Engedélyekre éhes appok

Adam Reeve, az egyik biztonsági cég szakértője nemrég nagy port kavart, amikor rámutatott arra az elhanyagolhatónak aligha nevezhető bakira, hogy a Pokémon Go alkalmazás teljes hozzáférést kért a játékosok Google-fiókjához. Ahhoz, hogy játszunk, kell egy felhasználói fiók, amit kétféleképp hozhatunk létre:

Az első lehetőség, hogy még a játék letöltése előtt regisztrálunk a pokemon.com oldalon és később ezzel a játékos fiókkal jelentkezünk be a játékba, vagy használhatjuk a Google fiókunk, ami azért sokkal kényelmesebb. Mondanom se kell, hogy Reeve az első opciót választotta...

Az iOS felhasználóknak nem tudják módosítani a játék engedélyein, csak a teljes hozzáférést tudják visszavonni. Aki androidos készülékről jelentkezik be, az hozzáférést ad a Niantic-nek a Google felhasználónevéhez és az e-mail címéhez. Azóta a cég frissítette az appot, hogy megoldják ezeket a biztonsági kérdéseket, de az iPhone júzereknek a frissítés letöltése után ki kell jelentkezniük, majd újra be, hogy működjenek is.

közösség

további frisss

lap tetejére