Hódítanak a fákkal benőtt épületek

Frisss.hu/divany.hu Fotó: hoteldesigns.net • 2017. február 18., szombat •
Nem is csoda, hiszen környezetvédelmi szempontból nagyon hasznosak a városnak.
Hódítanak a fákkal benőtt épületek

Stefano Boeri, milánói építész “Függőleges Erdő” projektje olyan nagy sikernek örvend, hogy Ázsia egyik legszennyezettebb levegőjű városába, Nankingba is terveztek két tornyot. Az emeletes épület nagy növényfüggönye szűri a napfényt, növeli a klímát, valamint a zajterhelés ellen is védelmet nyújt a bent lévőknek.

3500 növény beültetését tervezik az ikertornyokba, amelyek 200 és 108 méter magasak lesznek. A függőleges erdőtől azt várják, hogy 60 kilogramm friss levegővel lássa el a zsúfolt nagyvárost, valamint hogy növényzete a rovaroknak és madaraknak is lakóhelyet nyújtson. A tervek szerint 2018-ban adják át a két épületet.

A nagyobb “torony” huszonnyolc emelet magasságban nyúlik majd az ég felé. Irodahelyiség, tetőtéri szórakozóhely, múzeum és zöld építészeti iskola is elérhető lesz az emberek számára. Az alacsonyabban 247 szobával és tetőtéri medencével a Hyatt hotel fog üzemelni, a két épületet pedig étterem, üzlethelyiségek, konferenciaterem, kiállítóterem és élelmiszerbolt fogja összekötni.

“A cél a szimbiózis. A fenntarthatóság nemcsak az energiatakarékosságtól függ, hanem a biológiai sokféleségtől is. Akkor igazán fenntartható valami, ha összhang van az ember, az építészet és a természet között” - mondta az alkotó. Egy svájci toronyház építése is tervben van, amelybe szintén többezer növény “beültetését” tervezik.

Az olasz építészt egy Kína délnyugati részén fekvő tartományban, Guizhouban épülő szálloda projektjének kivitelezésével is megbízták. A régióban lévő drámai tájakat a New York Timesban is éltették, így biztosan nagy népszerűség vár a növényfüggönyös épületre.

via divany.hu

közösség

további frisss

lap tetejére