Hidegben, szélben és esőben versenyeztek a vasemberek

Szita Róbert - Fotó: Hornyák Emőke • 2016. július 16., szombat •
A hétközi viharok és a szeles időjárás miatt hűvössé vált Csónakázó-tóban úsztak, majd az erős, szembe fújó széllel dacolva negyven kilométert kerékpároztak, ,,pihenésképpen” pedig még tíz kilométer futottak is a Vasi Vasemberek.
Hidegben, szélben és esőben versenyeztek a vasemberek

Már jóval a start előtt a Csónakázó-tó körül és a depóban,,dideregtek” az idei Vasi Vasember triatlon verseny indulói, persze olyanok is akadtak, akik a Deck Bistro&Bar vendégszeretetét élvezték egy-egy forró ital erejére.

Számok és start
A megmérettetést 32. alkalommal rendezték meg Szombathelyen, ahol idén több mint ötszáz vasember, közöttük közel száz ,,vaslady" adta le a nevezését, de a hűvös vízbe már jóval kevesebben, összesen 351-en – 64 nő és 287 férfi – csobbantak be, illetve vágtak neki az olimpiai távnak.

Nagy nyüzsgés volt már kora délelőtt a Csónakázó-tó partján, aztán 11 órakor Puskás Tivadar polgármester pisztolydörrenéssel elindította a versenyt, előtte azonban még nagy tapsot kért annak a 3 úriembernek, név szerint Kapolcsi Imrének, Garami Árpádnak és dr. Bálint Mihálynak, akik valamennyi eddigi Vasi Vasembert teljesítették, sőt, heted magukkal még 2000-ben is leküzdötték, pedig akkor nem is rendeztek ilyen versenyt. 

A hétközi viharok okozta károkat felszámolták a rendezvény helyszínén, ennek ellenére a Csónakózó-tó vizében az 1400 méteres úszás nagyon is próbára tette a versenyzőket, hiszen a mindössze 20,5 fokos vízhőmérséklet mondhatni, hogy szinte hűvös volt az úszók számára. A vízből indított startnál ott voltak a legjobb hazai profi és amatőr versenyzők mellett tehát a 31+1-szeres vasi vasemberek, de a sportért felelős alpolgármester, Koczka Tibor is. A városvezető korábban ITT mondta el honlapunkon várakozásait. 

Úszás és kerékpározás
Az izzasztónak egyáltalán nem nevezhető első számot az esélyeknek megfelelően a címvédő Hankó Dávid teljesítette leggyorsabban, neki még 16 perc sem kellett és már nyeregbe is pattant.   

A második számot, a kerékpározást a Szombathely-Nárai-Pornóapáti-Horvátlövő-Vaskeresztes-Felsőcsatár-Narda-Torony-Sé-Szombathely útvonalon teljesítették a triatlonsport profi és amatőr szerelmesei. A szinte végig szembeszéllel küzdő versenyzők közül két szám után is Hankó Dávid állt az élen. 

Amikor a futást elkezdte 1 óra 14 perc 28 másodpercet mutatott a stopper. Mondhatni, hogy eddig minden a papírforma szerint alakult. 

Futás és a célba érkezés 
Végül pedig 10 km, azaz 4 darab 2,5 km-es kör utcai futás várt Csónakázó-tó körül a versenyzőkre. Az 1. kör végén Hankó Dávid előnye jelentősen, csaknem 1 perccel lecsökkent, a 2. kör végén pedig már fordult a kocka, Badar Gergő átvette a vezetést, Hankó a 2. helyen folytatta, a 3. helyen Jeszenszki Donát állt, illetve futott. 
3 kör után már 48 másodpercre nőtt Badar Gergő (Tiszakécske) előnye, amit tovább stabilizált, az utolsó körben. 

Triatlon eredmények
Az idei – az 1400 méteres úszás miatt - ,,csak” majdnem olimpiai távúnak nevezett Vasi Vasembert a férfiaknál Badar Gergő 1 óra 50 perc 21 másodperces idővel nyerte meg a többszörös győztes, Hankó Dávid (TVK Mali) és Szilágyi Péter előtt.

A bajnok a célban honlapunknak elmondta, hogy a ,,kellemes" úszás és a ,,gyilkos" kerékpározás után szinte edzés volt számára a futás, ahol sikerült megelőznie a két szám után isélen álló címvédőt. 

Triatlon-jövő 
Jerse András versenyigazgató a frisss.hu-nak a verseny után megerősítette, hogy jövőre sem lesz kihagyás, 2017-ben már a 33. Vasi Vasembert szervezhetik meg.

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére