Szilveszter 2016: Hiába tiltott, sokan még mindig petárdát szeretnének vásárolni

PCS - fotó: police.hu, oroscafe, giphy • 2016. december 30., péntek •
Ördögpatrontól az óriás tűzijátékig, szinte minden kapható.

Néhány száz forinttól kezdve vásárolhatjuk meg azokat a pirotechnikai eszközöket, amelyekkel színesíthetjük a szilveszteri házibulinkat, esetleg gyermekünk arcára szeretnénk mosolyt csalni. Nem árt azonban tisztában lenni néhány alapvető dologgal. Barabás Gábort, a Kopula tűzijáték munkatársát kérdeztük a fontos tudnivalókról. Sok ellentétes információt lehet hallani a pirotechnikai eszközökről. Tegyük tisztába akkor a dolgokat.

A legfontosabb, hogy három csoportra bontható az eszközök besorolása - mondta a szakember. Mivel életkorhoz köthető ezek megvásárlása, így mindenképpen felnőtt jelenlétét is javasoljuk az üzlet megköttetésekor. Az elsőbe 14, a másodikba 16, míg a harmadik kategóriába tartozó tűzijátékokat csak 18. életévét betöltött személy számára adhatunk el.

Az elővigyázatosság jegyében - mire kell vigyáznunk a pirotechnikai eszközökkel kapcsolatban?

Az egyik legfontosabb, hogy megbízható - a hatóság által ellenőrzött helyről vásárolják meg a tűzijátékokat az emberek. Természetesen nem elhanyagolható a lövésbiztonság sem, meg van határozva egy távolság, ahol ember nem tartózkodhat. Ez minden pirotechnikai eszköz esetében, kaliberenként eltérő lehet. A detonáció előtt meg kell győződni, hogy stabil helyről indítsuk el a tűzijátékot. Nem szabad billegni, illetve göröngyös felületre se tegyünk, mert a lökőerő nem hat úgy, ahogy kell és csúnya baleset lehet a vége.

Aki szeretne tűzijátékot vásárolni, biztosan eligazodik az eszköz használatát illetően?

Ez nagyon eltérő. Minden terméket kötelezően ellátnak üzemelési nyilakkal, ábrákkal, amely segít a vásárlónak. Természetesen rendszeresen kérdeznek az érdeklődők is, amelyre készségesen válaszolunk. Persze előfordul, hogy tiltott petárdát szeretnének vásárolni, annak ellenére, hogy évek óta tiltólistán van és kemény szankciókra számíthat, akinél ilyet találnak a rendőrök.

Mennyibe kerülnek idén ezek a pirotechnikai eszközök?

Ez kategóriánként eltérő. A legkisebbek nagyon szeretik a puffogó, recsegő játékokat. Az ördögpatron idén is kelendő termék. Az ár eltérő, hiszen a kisebb eszközök 150 - 2 000 forintért megvásárolható, míg a nagyobb telepekhez 3 000 - 25 000 forintért juthatnak az érdeklődők.

közösség

további frisss

lap tetejére