Hetvenegy éve történt

Szita Róbert - Hornyák Emőke • 2016. március 04., péntek •
Szombathely bombázásának hetvenegyedik évfordulóján a város, a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központja és a Szent Erzsébet Plébánia Templom rendezésében emlékeztek a több száz ártatlan áldozatra.
Hetvenegy éve történt

 

A péntek esti kegyeleti megemlékezések a Ferences Templomban kezdődtek. Az Assisi Szent Ferenc Kollégium épületének falán elhelyezett ,,A bombatámadásának áldozatainak” domborművénél emlékműsort, majd ökumenikus szertartást láthatott a kilátogató szombathelyi polgár. 

Ezt követően a megemlékezés gyertyáit helyezték el, majd az emlékezők közösen átsétáltak a NymE-SEK Berzsenyi téri ,D’ épületéhez, melyet 1880-ban Hauszmann Alajos tervei alapján emeltetett a város és egykor a városháza és a színház épülete volt, ám 1945. március 4-én lebombázták az angolszász erők. A bombázásnak sajnos több száz polgári áldozata lett és az épület is romba dőlt.

Az épület falán elhelyezett emléktáblánál rendezett műsor részeként elhangzott Babits Mihály ,,Húsvét előtt” című verse is, majd Hende Csaba országgyűlési képviselő beszéde hangzott el.


Hende Csaba beszéde elején a 71 évvel ezelőtti március 4-i nap történéseire, és a rettenetes háború 303 szombathelyi áldozatára emlékezett. A szónok beszélt a háború és a politika groteszk jellemzőiről, a helyi áldozatok hozzátartozóinak érzéseiről, a városvezetés károkkal való szembesüléséről. 


15 perc alatt évszázados értékek vesztek oda. 15 szörnyű perc, mely alatt a szörnyű háború elérte és lerombolta a város egy fontos részét – tette hozzá Hende Csaba, aki a várost újjáépítőkről és a jelen feladatairól – a városi fejlesztésekről, a sportkomplexumról, a Szent Márton programról és az újkori népvándorlás megoldandó kihívásairól – is beszélt.   
A város gyásznapjának végén a megemlékezés koszorúit és gyertyáit helyezték el az egybegyűltek. 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére