Hétvégén minden tánccipő Szombathelyen kopog

frisss.hu Fotó: Hornyák Emőke • 2015. november 23., hétfő •
Ötvenedik alkalommal rendezik meg a Savaria Nemzetközi Táncversenyt az MSH-ban, ami nagy bulinak ígérkezik. Sőt még Radics Gigi is jön!
Hétvégén minden tánccipő Szombathelyen kopog

Nagy eseményre készülnek a szombathelyiek, szombaton rendezik ugyanis az ötvenedik Savaria Nemzetközi Táncversenyt. 1966 óta a táncsport legkiválóbb versenyzői minden évben szigorú szakmai zsűri előtt mutatják be latin, illetve standard táncokból szerzett tudásukat, felkészültségüket. Ez a verseny viszi a város jó hírét szerte a világon, most is tíz országból érkeznek majd táncosok. A televíziós közvetítésnek köszönhetően nemcsak idehaza, de a világ számos országában több millióan követhetik nyomon az elődöntő, a középdöntő és a döntő eseményeit, csodálhatják a fellépő profi és amatőr párosokat, formációs csoportokat.

A Savaria TSE táncosai múlt szombaton egy nagyon látványos gálával ünnepelték 45 éves fennállásukat

Az elődöntök 13 órától a középdöntők és a döntő 19 órától lesz. 

Jegyvásárlás elővételben és a helyszínen:

AGORA – Jegyiroda (AGORA - Művelődési és Sportház, Szombathely, Március 15. tér 5., tel.: 06 20/502-9351)
Online jegyvásárlás: jegy.agorasavaria.hu

A nagy hagyományokkal rendelkező World Open verseny sok izgalmat tartogat szombaton. A hétfői sajtótájékoztatón elhangzott, hogy egy thai páros is bemutatkozik. Puskás Tivadar, Parais István és a szakmai szervező, Markus Sónyi elmondta, nagy élmény lesz a megújult Sportházban táncolni. A pihenők közben a sztárvendég Radics Gigi lesz.

Azon a kora nyári délutánon, Szombathelyen, érezni lehetett a feszültséget a levegőben. A Művelődési és Sportházban zsúfolásig megteltek a lelátók. Akinek nem jutott jegy ülőhelyre, az állóhelyet keresett magának, bár fontos megjegyeznem: hivatalosan állóhelyi jegyet nem is adtak ki! Kezdés előtt fél órával már szinte tűt sem lehetett leejteni a nézőtéren, de a nagytermet még sejtelmes félhomály, hangulatvilágítás fedte.  Azt azonban látni lehetett így is, hogy eddig még soha nem tapasztalt módon pazar a terem dekorációja, és a színpadon fehér egyenruhás zenészek készülődnek. Az egész nagyon hasonlított egy színházi előadás előtti percekhez: halk duruzsolás a nézőtéren, közben a színpadon hangol a zenekar. A „színfalak” mögött szintén érződik a feszültség. A Művelődési és Sportház igazgatójának irodája protokoll helyiséggé lett átalakítva, és most a város és a megye vezetői, valamint a szervezők köszöntötték szemmel láthatólag megilletődve, elfogódottan a külföldi vendégeket, versenybírókat. A színpad mögötti folyosón ekkorra felsorakoztak a táncospárok, de most nem magyarul, hanem angolul folyt a társalgás közöttük. Angolul, hisz eddig Magyarországon még soha nem látott számú külföldi versenyző készülődött a versenyre. Antal Imre, aki mint műsorvezető kap majd szerepet az elkövetkezőkben, még egy viccet mesélt – ezzel is oldva a feszültséget – a zenekar vezetőjének. Amikor Farkas István alezredes, a Belügyminisztérium Határőrség Központi zenekarának vezetője bejött a színpadra, és fellépett a karmesteri emelvényre, kigyulladtak a fények. A rivaldafények aztán látni engedték valódi pompájában a nagytermet. A meglepetés és csodálkozás moraja után hirtelen csend lett a nézőtéren. Azt is hallani lehetett, amikor Farkas István karnagy a karmesteri pálcájával kopogtatva figyelmet kért a zenekartól…

Majd a pattogó induló hangjára és a közönség ütemes tapsára bevonultak a versenyzők a parkettre. Mindez 1966-ban történt. Akkor csak reméltük, hogy a Savaria Nemzetközi Táncverseny egy hosszú sorozat lesz.Ma már tudjuk, hogy ez a nemzetközi táncversenysorozat túl van az első negyven éven, és lassan már fennállásának fél évszázados évfordulóját fogja ünnepelni.” (Szöveg: Balikó Károly : A Savaria Nemzetközi Táncverseny első 40 éve)

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére