Hétköznapi csoda a gyermekvédelem területén

szróbert • 2014. április 04., péntek •
A gyerekek a legfontosabbak, a szeretet mindenkié, csak meg kell keresni a forrását – hangzott el a Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálatnál (TEGYESZA) elvégzett beruházások átadási ünnepségén, Szombathelyen. Az április 3-i eseményen a frisss.hu megtudta, hogy a több mint 23 millió forintos beruházás során nemcsak a főépület és a tető szigetelése újult meg, de a gyermekek számára oly fontos foglalkoztatók és pihenő helyiségek is modernizálódtak.
Hétköznapi csoda a gyermekvédelem területén

A szeretet, a türelem, a kedvesség, a jóság, a hűség, a szelídség, a tisztaság mindenkié, csak meg kell keresni a forrását – többek között ezt is énekelték a szombathelyi intézmény gyermekei és munkatársai által adott rendkívül színvonalas, verses, zenés műsorban. És igen, ha a gyermekekről esik szó, valóban a szeretet, az elfogadás és a türelem a legfontosabb.

Miután dr. Huszár Lilla, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Vas megyei kirendeltségének igazgatója köszöntötte a megjelenteket, elmondta, hogy az intézmény területén, többek között a Vörösmarty úti központi telephelyen is rendkívül sok fejlesztést tudtak végrehajtani. 
"Teljesen modern, korszerű környezetben tudjuk végrehajtani irodai, szakszolgálati feladatainkat. A beruházás összértéke 23,3 millió forintos volt a Vörösmarty úti telephelyen" – tette hozzá Huszár Lilla.

Köszöntő beszédében Hende Csaba honvédelmi miniszter elmondta: "A gyerekek a legfontosabbak, ők jelentik a jövőt. A szeretet, az összefogás erejében hiszünk. Az intézményben végzett munka hétköznapi csoda, hiszen az innen kikerülő gyerekek megváltozva jutnak a társadalomba. Nagy szükség van az intézmény munkatársaira, hiszen önök adnak emberségből példát az itt nevelkedő gyermekeknek. Munkát ígértünk 4 évvel ezelőtt, de a közelmúltban a kormány illetménykiegészítéssel is megbecsülte a szociális ágazatban dolgozók munkáját."

"Csoda csak akkor lesz, ha bizonyos falakat lebontunk, elsősorban önmagunkban" – idézte barátját, Kozma Imre atyát a honvédelmi miniszter.

Puskás Tivadar polgármester megilletődve szólt az ünnepségen, hiszen – mint mondta – mintegy harminc éve nagybátyja, Puskás Sándor vezette ezt az intézményt.

"A másik emberen segíteni örök erkölcsi tett. A segítés szellemisége a legfontosabb, és Szombathely olyan hely, ahol a segítés szellemisége uralkodik. Az a lényeg, hogy értelmes módon segítsünk a másikon, illetve a bajba jutottakon. Ez a hely, a központja, irányítóhelye a megyei gyermekvédelmi szolgálatnak. Az itt élő, dolgozó emberek személyisége meghatározza az idekerülő gyermekek jövőjét. Az igényesség, a szeretet, és a békesség a legfontosabb tulajdonságok, melyet meg kell tanulniuk a nehéz sorsú gyermekeknek" – tette hozzá a polgármester.

Miután egyházi áldást kapott a beruházás, Hende Csaba, Puskás Tivadar, Huszár Lilla és Pados Zsolt felavatták a megújult épületet. A szalagátvágást követő állófogadáson az S.O.S gyermekfalu vezetője egy gyönyörű gyermekrajzzal kedveskedve kívánt további jó munkát a testvérintézmény vezetőjének, Pados Zsoltnak.

Pados Zsolt, az intézmény igazgatója a frisss.hu kérdésére válaszolva a helyszínen elmondta: "Az 1976-ben létrehozott épületben 2002-ben volt egy kisebb átalakítás, akkor egy gyermekotthoni csoportot alakítottunk ki. A beruházás talán legfontosabb része a főépület szigetelésének a megújulása, emellett a tető szigetelése és a cserepezés is nagyon lényeges volt. Ezek a munkálatok pedig annyira jól sikerültek, hogy már hónapok óta nem kell befűtenünk. Persze a gyermekek által használt helyiségeket is megújítottuk, kialakítottunk egy nagyobb foglalkoztatót is, de sportolni és a családtagokkal is itt lehet majd kulturált módon találkozni. Emellett irodákat újítottunk fel, kifestettük az épületeket belülről, és még bútorzatot is cseréltünk."

A frisss.hu a helyszínen azt is megtudta, hogy van még hová fejlődni, hiszen a szakképzett munkatársak létszámát is növelni kellene, az igazgató szerint 5-10 fővel kellene gyarapodni, ez a jövő.

 

közösség

további frisss

lap tetejére