Hende Csaba: Vas megyében érvényes és eredményes volt a népszavazás

frisss.hu Fotó: Hornyák Emőke • 2016. október 03., hétfő •
Szombathely országgyűlési képviselőjét, és Puskás Tivadart, Szombathely polgármesterét kértük meg, értékelje a népszavazást.
Hende Csaba: Vas megyében érvényes és eredményes volt a népszavazás

Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője:

Rendkívül elégedett vagyok a most elért eredményekkel. A részvételi adatok tekintetében a megyék között Vas megye toronymagasan az élen végzett. Sőt az érvényesen leadott NEM szavazatok 90 százalékot meghaladó aránya mutatja, hogy a magyar szuverenitás megvédését nyilvánították ki az emberek.

Tudni kell, hogy 2014 tavaszán 2,2 millió szavazatot kapott a Fidesz-KDNP a parlamenti választásokon, most mintegy 3,2 millió szavazat esett a NEM-re. De ez a mostani szám meghaladja azokat a szavazatokat is, amik a 2003-as Európai Unióhoz való csatlakozásra kiírt népszavazás eredményei voltak.

2014 őszén, amikor önkormányzati választásokat tartottunk összesen nem vettek annyian részt a választásokon Szombathelyen, mint most ezen a népszavazáson. Pedig akkor a baloldal nem otthonmaradásra szólította fel a híveit, hanem arra, hogy jöjjenek el szavazni az ő politikusaikra. Ez a mostani szombathelyi győzelem rendkívül imponáló.

Most mindenki előtt nyitva állt a véleménynyilvánítás lehetősége, aki nem vett részt a népszavazáson az a résztvevőkre bízta, hogy hozzon egy döntést helyettük. Valószínű, komoly közjogi következményei lesznek ennek a 98 százaléknyi egy irányba mutató szavazatnak, amely a magyar nemzet véleményt kinyilvánító részének egybehangzó akaratát tükrözi. Aki most nem szólt bele a döntésbe, az szándékosan maradt ki, és a kérdés további alakulásába nem tud beleszólni. Amikor az ellenzéki pártok bojkottot hirdettek és otthonmaradásra szólították fel a híveiket, akkor tulajdonképpen a demokratikus jogokkal való éléstől és a közügyekért viselt felelősség vállalásától tanácsolták el ezeket a választópolgárokat.

Ha a Fidesz megyei elnökeként tekintek a Vas megyében történtekre, akkor az kell mondanom, hogy Vas megyében érvényes és eredményes volt a népszavazás. Rajtunk kívül egyedül Győr-Moson-Sopron megye mondhatja ezt el magáról. Sajnálatos, hogy az ország számos pontján nem sikerült ilyen jó eredményt elérni. A jó Vas megyei eredményhez választópolgárok felelősségtudata, elkötelezettsége és a Fidesz-aktivisták emberfeletti munkája kellett. Köszönöm a választópolgárok bölcsességét és nagy arányú részvételét a népszavazáson. 

Puskás Tivadar, Szombathely MJV polgármestere:

Túl vagyunk egy nagyon fontos népszavazáson, ahol véleményt mondhattunk a jövőnkről. Szombathelyen és Vas megyében a választópolgárok jelentős része elment szavazni. Mindenkit érdekel a jövő, hiszen Vasban 50 százalékot meghaladó volt a részvétel. Ha a megyeszékhelyeket nézzük, akkor Zalaegerszeggel karöltve az első helyen állunk. Úgy gondolom a szombathelyiek felelősen gondolkodtak. A munka igazából most kezdődik a Parlamentben és Brüsszelben, hiszen azzal a felhatalmazással indulnak útnak a minket képviselők, amit a szombathelyiek, a Vas megyeiek és az ország népe adott a kormánynak.

közösség

további frisss

lap tetejére