Hende Csaba: Van, aki csak ígér, és van, aki meg is csinálja

frisss.hu Fotó: Hornyák Emőke • 2016. augusztus 16., kedd •
Nagy sikerrel zajlanak a Szent Márton Év programjai – mondta Hende Csaba országgyűlési képviselő a Frisssnek, aki sokat tett azért, hogy a rendezvénysorozat megvalósulhasson. Szerinte a piaci légy szemtelenségével kell küzdeni a forrásokért.
Hende Csaba: Van, aki csak ígér, és van, aki meg is csinálja

Európa legismertebb szentje, Szent Márton 1700 éve született Savariában, a mai Szombathelyen. Ebből az alkalomból a kormány az idei esztendőt Szent Márton Emlékévvé nyilvánította és anyagilag is támogatja a várost: mintegy tízmilliárd forintból önkormányzati és egyházi épületek, közterek újulnak meg, továbbá nyolcszáz millió forint jut egyéb programokra. – A rendezvénysorozat nagy sikerrel zajlik. Külön öröm számomra, hogy határon innen és túlról érkeztek hívek a Szent Márton Találkozóra, amelyen Dominik Duka prágai bíboros-érsek vezetett szentmisét. Néhány napra az egész ország Szombathelyre figyelt, és ez a mi valódi célunk.

Azt szeretnénk, hogy ha valaki meghallja Szent Márton nevét, annak arról Szombathely jusson eszébe, és fordítva – fogalmazott Hende Csaba országgyűlési képviselő a Frisssnek.

Hozzátette: Szent Márton az európai keresztény civilizációnak az egyik legalapvetőbb személye, az egyház első olyan szentje, aki nem vértanúsága, hanem életpéldája, nagylelkűsége, hitelessége, emberi nagysága által emelkedett a szentek sorába.

Hende Csaba szólt arról is, hogy még miniszterként sokat tett az emlékév finanszírozásáért. - A nyolcszáz millió forintért például a kormányülésem volt módom lobbizni. Örülök, hogy sikerült a kormányt több dologról meggyőzni. Megyéspüspök úr, polgármester úr és jómagam együtt kezdeményeztük levélben az emlékév elismerését. Arra kértük a köztársasági elnököt és a kormányt, hogy őszentsége Ferenc pápa felé továbbítsák a hivatalos magyar állami és egyházi meghívást. Ez mind a püspöki kar, mind pedig a magyar állam részéről megtörtént – idézte fel az előzményeket.  

Szép lett volna, ha Ferenc pápa el tud látogatni Szombathelyre, de bizonyára bokros teendői nem tették ezt lehetővé. Viszont elküldte Duka prágai bíboros-érseket maga helyett, aki egy nagyszerű beszédben szólt a hívekhez, és egyértelműen állást foglalt az európai keresztény civilizáció migrációs nyomással szembeni megvédéséről, az értékeink megőrzéséről. Ezt különösen jó volt hallani – fűzte hozzá.

Hende Csaba úgy fogalmazott, hogy egy helyi politikusnak az az egyik legfontosabb feladata, hogy szünet nélkül, ha kell a piaci légy szemtelenségével, de folyamatosan küzdjön a forrásokért, folyamatosan küzdjön a megoldásokért.  –

Az marad utánunk, ami a kezünk nyomát őrzi, ami a mi időnkben épült, megtörtént.

Az nagyon szép, ha valaki próbálkozott, szeretett volna ezt-azt, például M86-os utat építeni, de az nem elég. Van, aki próbálkozik, és van, aki megcsinálja. Van, aki megígéri, de sajnos nem tudja megcsinálni, és van, aki megígéri és meg is csinálja – mondta Hende Csaba országgyűlési képviselő. 

közösség

további frisss

lap tetejére