Hende Csaba: Egy összeurópai cselekvési terv kell

frisss.hu Fotó: Hornyák Emőke • 2015. október 06., kedd •
A vas megyei helyzetről is szó esett.

Hende Csaba: Egy összeurópai cselekvési terv kell

„A mai napig több mint háromszázezer migráns lépett be Magyarország területére, és még milliók készülnek az útra. A bevándorlók nem csak dörömbölnek, hanem ha kell, ránk is törik az ajtót” – ezzel az erős helyzetjelentéssel kezdte Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője a kedd délutáni sajtótájékoztatót. Majd hozzátette, Európa tárva-nyitva hagyta ezeket az ajtókat, sőt meghívókat is küldött nekik. Elmondta, a kormány év eleji nemzeti konzultációs felhívására több, mint egy millióan válaszoltak, és az emberek úgy döntöttek, az országot meg kell védeni. Így az Európai Unió megengedő bevándorláspolitikája megbukott, világossá vált, hogy a bevándorlás és a terrorizmus térnyerése összefügg egymással.

Hende Csaba szerint az a legtermészetesebb dolog a világon, ha az ember megvédi a családját és az országát. Magyarország egyben Európa határait is védi, sőt a Schengeni egyezmény aláírása óta ez kötelessége is. Az országgyűlési képviselő szerint Európa ma gazdag és gyenge egyszerre. Úgy véli a brüsszeli politika és a nagyhatalmak csak rontottak a helyzeten akkor, mikor menekültnek tekintettek olyan személyeket, akik valójában illegális gazdasági bevándorlók. Most rengeteg ember menekültként a németországi és a svédországi életszínvonalat óhajtja magának, azt a színvonalat, amiért az európaiak keményen megdolgoztak.

„Ki kell mondanom, hogy felelőtlen minden olyan európai politikus, aki a jobb élet reményével kecsegtetve arra bátorítja ezeket a bevándorlókat, hogy mindenüket hátrahagyva, sok esetben életük kockáztatásával Európa felé vegyék az irányt. A kialakult helyzetért tehát az Európai Uniót terheli a felelősség. Nem a bevándorlók az ellenségeink, hanem a felelőtlen politikusok” – állította.

Végezetül elmondta, amíg nem lesz egységes európai cselekvési terv, addig ezt a problémát nem lehet megszüntetni. „ De addig sem ülünk tétlenül: egy összeurópai cselekvési terv kell. A problémát a forrásánál kell kezelni, a menekülttáborokat nem az unión belül, hanem azon kívül kell felállítani. Javasoljuk, hogy vegyük elejét a népvándorlásnak.”

Puskás Tivadar polgármester a továbbiakban a Vas megyei helyzetet ismertette, amiről megtudtuk: „eddig tizennégyezren haladtak át a vasi gyűjtőpontokon. Szeptember 25-től őrzőhelynek nyilvánították a szombathelyi büntetés végrehajtó intézetet, itt nyolcvan illegális bevándorló tartózkodik jelen pillanatban.” A polgármester elmondta, hogy a szombathelyi rendőrök egy része szolgálatot teljesít a déli határokon.

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére