Vissza kell állítani a helyi felsőoktatás önállóságát!

SzR-KF • 2015. február 05., csütörtök •
Az intézmény oktatói és a szombathelyi közgyűlés tagjai is kinyilvánították, hogy vissza kell állítani a szombathelyi felsőoktatási intézmény önállóságát, mert akkor magunk tudunk gazdálkodni azokkal a nem csekély forrásokkal, amelyeket a kormány már eddig is a szombathelyi duális mérnökképzésre biztosított - a többi között ezt nyilatkozta az Echo Tv Analízis című műsorában Hende Csaba. A térség országgyűlési képviselője hozzátette, hogy a gépészmérnökképzés nem egy egyetemhez, hanem Szombathelyhez tartozik majd.
Vissza kell állítani a helyi felsőoktatás önállóságát!

A 2008-ban végrehajtott intézményi reformok következtében az addigi önálló szombathelyi felsőoktatás megszűnt és betagozódott a Nyugat-Magyarországi Egyetem szervezetébe. Nagyon vegyesek az ezzel kapcsolatos tapasztalatok és akkor még finoman fogalmaztam. A gépészmérnök-képzés indítása kapcsán is, mint az állatorvosi lovon számtalan alkalommal megfigyelhettük ennek az öszvérmegoldásnak a nehézségeit. Azt hiszem, hogy az a helyes megoldás, amit az intézmény oktatói szinte egyhangúlag oktatói értekezleten és a városi önkormányzat tagjai is teljesen egyhangúlag az elmúlt héten kinyílvánítottak, hogy tudniillik vissza kell állítani az önálló szombathelyi felsőoktatási intézményt, mert akkor magunk tudunk gazdálkodni azokkal a nem csekély forrásokkal, amelyeket a kormány már eddig is szombathelyi duális mérnökképzésre biztosított - hangsúlyozta a miniszter.

Hende Csaba hozzátette: Ezek a források ott hasznosulnak, ott kerülnek felhasználásra, ahova szánták őket és nem valamely egyetemi vízfej adminisztratív költségeit, netán pazarló gazdálkodásának hiányait elfedve fogják felhasználni. Összességében a legfontosabb azonban az, hogy miközben a helyi ipar szakember szükségleteit kielégítjük, egyben utat mutatunk atekintetben is, hogy milyen irányba kell körübelül átalakítani a magyar felsőoktatást, véget kell vetni annak, hogy öncéluan úgy nevezett büfé, ruhatár szakokon képezzenek évekig fiatalokat, hitegetve azzal őket, hogy egy értékes  diplomát kapnak, hitegetve a családokat is, akik nagyon nagy erőfeszítéseket tesznek a gyerekek tanítatásait és a végén ott állnak papírral a kezükben, amivel jó esetben a McDonalds-ba mehetnek el mosogatni.

Az interjú teljes változata IDE kattintva tekinthető meg. 

közösség

további frisss

lap tetejére