A hat legfontosabb tipp megfázás ellen

vkriszti • 2014. november 20., csütörtök •
A hétvégére már mínuszokat jósolnak, de a változékony időjárás amúgy is legyengíti mindenki szervezetét. Nem mellesleg tombol az influenzaszezon, így érdemes elolvasni tanácsainkat, hogy nehogy te is betegségek csapdájába ess!
A hat legfontosabb tipp megfázás ellen

A megelőzés a legjobb védekezés!

Előfordulhat, hogy sietsz a munkába, vagy épp buliba és ezért frissen mosott hajjal lépsz ki az utcára. Ez 20 fok felett még elmegy, de télen semmiképpen se tedd! A fejbőröd megfázása, és ezáltal korpásodása mellett egy jó kis náthát is összeszedhetsz. Ha boltba mész, hagyd a kocsiban a kabátodat, vagy akaszd a bevásárlókocsi szélére, de sose hagyd magadon! Ha a vásárlás során megizzadsz, sokkal könnyebben fázol meg, mikor kilépsz az üzletből.

Próbáld kerülni a beteg embereket!

Ha beteg egy családtagod, próbálj minél kevesebb időt egy szobában tölteni vele. Beteg a barátnőd? Jobb, ha nem találkoztok, amíg meg nem gyógyul. Megfázott egy kollégád és nem marad otthon? Most próbáld meg kerülni addig, amíg meg nem gyógyul. A buszon is állj minél messzebb az orrát fújó, csúnyán köhögő beteg-gyanús emberektől.

Egy jó forró fürdő csodákra képes!

Egy kád forró fürdő, egy tál forró leves, egy jó nagy bögre forró kávé - váltogasd ezeket télen, mert ezek a dolgok felmelegítik a kinti hidegben lehűlt testet. Ráadásul a sok folyadék és az izzadás méregteleníti a szervezetet is. Ha úgy érzed, bújkál benned valami, akkor egy kis eukaliptuszos fürdősót is bevethetsz.

Szellőztess gyakran!

Nagyon fontos, hogy rendszeresen cseréld az elhasznált levegőt. Pláne olyan helyen, ahol többen vagytok, és ahol lehet, hogy ül a társaságban valaki, aki beteg, vagy hamarosan beteg lesz. Óránként szellőztess egy 5-10 percre, így a szoba sem hűl le annyira, és a bacilusok is távoznak.

Fogyassz vitamindús ételeket!

Téli időszakban kiemelten fontos a vitaminok, főleg a magas C-vitamin tartalmú gyümölcsök, zöldségek fogyasztása. Ilyenkor csöpögtess pár csepp citromlevet a teádba, egyél sok narancsot és mandarint, káposztaféléket és sütőtököt. De például már egy kivi is fedezi a napi C-vitamin szükségleted.

Alvással a betegségek ellen

A napi 8-9 óra alvás nagyon fontos! Nem csak szebb leszel tőle, de kipihentebb is, ezáltal az immunrendszered nem merül ki és könnyebben fel tudja venni a harcot a vírusok ellen, sőt, meg is nyeri őket! 

közösség

további frisss

lap tetejére