Hasonlóság és azonosság: Indiában jártak a szombathelyi kézművesek

Szita Róbert - Tóth Arnold • 2016. április 23., szombat •
Az ŐrvidékHáz első alkalommal biztosított helyet a Rege Művészeti Egyesület számára. A téma India kézművesipara, pontosabban az év eleji indiai tanulmányút volt.
Hasonlóság és azonosság: Indiában jártak a szombathelyi kézművesek

A körmendi Bukits Zoltán Kőszegen lakik és Szombathelyen dolgozik, mert itt székel a Rege Művészeti Egyesület is. Bukits Zoltán a frisss.hu-nak elmondta, hogy idén januárban India azon részén járt a Rege Művészeti Egyesület nemezelő műhelyének 9 tagja, ahol a kézművesség és a kézműves hagyományok hasonlóak a miénkhez, a magyar iparhoz. Mesteremberük, kísérőjük Vidák István volt, ő készítette elő, szervezte meg ezt a tanulmányutat. 


Azért mentünk, hogy ezeket az azonosságokat, hasonlóságokat kikutassuk. Rengeteg műhelyben jártunk, rengeteg emberrel találkoztunk. Olyan kézműves műhelyekben is jártunk, ahol mi is bekapcsolódhattunk a munkába, együtt cselekedhettünk velük – tette hozzá. 

Az ŐrvidékHázban péntek este megtartott előadás tehát egy indiai kézműves tanulmányútról szólt. Megtudhattuk, hogy Ferihegyről szuperszonikusan indultak, majd a fehér hunok ősi földjére háromkerekű riksával érkeztek. Önerős utat tettek, így a lehető legegyszerűbben, a lehető legolcsóbb körülmények között szálltak meg. Nem szállodákban, hanem a népek között éltek, gyalogosan, hátizsákkal, vonattal vagy éppen helyi buszjárattal közlekedtek két héten keresztül. Ahol megkínálták őket, ott étkeztek, és igyekeztek elkerülni a nagyvárosok forgatagát.  

A video-összeállítással színesített előadás segítségével olyan indiai barangoláson vehettünk részt, mely elsősorban Radzsasztán és Gudzsarát tartományra irányította figyelmet. Életképek elevenítették fel az ott tapasztaltakat, a kézművesség iránt érdeklődő közönséggel együtt, mi is megtudhattuk, hogy Delhiben szálltak le az egyesület tagjai, majd a pakisztáni határral párhuzamosan utaztak egyre délebbre, egészen az arab tenger partjára, majd onnan jöttek vissza. A kirándulás időben a szkíta birodalom keleti végein indult, és a mai Delhi bazársorának kellős közepén ért véget.

Miért éppen India? 
Azért, mert Indiában maradtak fenn a régi, igazi és hagyományos kézműves technikák, műhelyek. A mai napig rengetegen foglalkoznak kézműves módon szövéssel, nemezeléssel, batikolással és bőrözéssel és még különböző technikákat is megtanulhattunk – tájékoztatott Bukits Zoltán, aki társaival együtt múzeumokban, kutatóknál is járt. 

Indiában még ősi textíliákkal is dolgoznak, beszélgethettünk a helyiekkel, szakmai eszmecserét folytattunk velük és összehasonlíthattuk a mi technikáinkat, színvilágunkat, vallásunkat, történelmünket az övéikkel – fűzte hozzá Bukits Zoltán. 

A Rege Művészeti Egyesület kézművesei legközelebb Iránba készülnek, de Üzbegisztán és Kazahsztán is a tervezett célpontok között szerepel.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére