Hason, háton, ülve, kúszva és mászva

SzR-BB-KF-HCs • 2015. március 25., szerda •
A Mesebolt Bábszínház egy új előadással készül az óvodás és kisiskolás korosztály számára. A Mackó születésnapja című előadás egy hármas baráti kapcsolatot mutat be, amely a játékosságán kívül mélyebb tartalmat hordoz magában. A kalandos és humoros detektívtörténet az elveszett születésnap rejtélyéről szól, amelyet lépésről-lépésre, nyomról-nyomra felgöngyölít. Emellett olyan fontos kérdéseket is felvet, hogy mi az ünnep, miért fontos a barátság és miért nem lehet az embereknek születésnapja - tudtuk meg a premier előtti, szerdai sajtótájékoztatón.
Hason, háton, ülve, kúszva és mászva

A mostani bemutató azért is nagyon fontos mert ez az első olyan előadás, amely azt elmúlt öt-hat év termésének feldolgozása, illetve felújítása. A darabot teljesen új szereposztásban láthatja a közönség a március 26-i premieren. A szereplők Janicsek Péter, Guary Szandra és Dénes Emőke lesznek, akik egy nehéz és küzdelmes próbaidőszakon vannak túl. 
Igazi kihívásnak számít a bábosoknál, amikor szinte vegytiszta megoldásokkal kell élni, extrábbnál extrább körülmények között kell a színészeknek megnyilvánulni. Egy alacsony színpadszerkezet alatt kell hason, háton, ülve, kúszva, mászva újabb és újabb helyszínekre eljutni és ott nem túl könnyen mozdítható mapett jellegű figurákkal dolgozniuk. 

A színészeknek a fizikai teljesítményen túl még a mapett technikával is meg kellett küzdeniük, hiszen a szövegnek szinkronba kell kerülni a szájmozgással. Egy előadáson belül négy-öt különböző karaktert is eljátszanak. Igazán humoros karakterekről van szó.  Az volt az utolsó instrukcióm a színészek felé, hogy engedjék szabadon magukat, merjenek játszani, lehetnek túlzóak, ez az a darab, amiben ténylegesen belefeledkezhetnek, szívét-lelkét beletölthetik ezekbe a karakterekbe. Egy gyerekbarát, színészbarát közönség centrikus előadásról van szó - tájékoztatott Kovács Géza rendező. 

Veres András darabja jól játszható, ötletes és eleven bábszínházi szöveg: a gyerekeknek nagyon játékos és komoly nyelven szól, az ő gondolatmenetüket használja. Az egyszerű, könnyen követhető történet a kisebb óvodásokat is megszólítja, de a nagyobbak is találhatnak benne nevetni vagy izgulni valót.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére