Hamarosan megújulhat a szombathelyi Víztorony?

Frisss.hu - Fotó: Bodorkós Máté, Hornyák Emőke • 2017. január 08., vasárnap •
És vele együtt a Kresz-Park is.
Hamarosan megújulhat a szombathelyi Víztorony?

Bár a Kresz-Parknál lévő régi Víztorony a mai napig működőképes, az állapota az idők során erősen leromlott. Most a Víztorony - Kresz Park Kulturális- és Szabadidő Egyesület mellett Sátroy Károly, a körzet képviselője is igyekszik mindent megtenni azért, hogy a helyzet minél hamarabb változzon.

"A Víztoronyhoz szervesen hozzá tartozik a Kresz-Park, előbbihez nagyon hamar hozzá kellene nyúlni és legalább az állagmegóvási munkákat elvégezni. A Víztorony egy vas vázas beton szerkezet, ami könnyen bejuthat a víz és a vas rozsdásodni kezd, ez pedig gyengíti az egész épület szerkezetét." - mondta Sátory Károly.

A minimum cél az állagmegóvás, de azért vannak tervek arra is, hogy az épületet látogathatóvá váljon, ehhez az kell, hogy kívül-belül szép legyen. Ebben az esetben akár kilátóként is üzemelhetne, ami nem csak a szombathelyieket vonzaná ide, hanem a turistákat is. Ha pedig az épület éjszakai kivilágítása is megtörténne, akkor akár már a körgyűrűről is látható lenne a Víztorony.

Az biztos, hogy fentről elképesztő panoráma tárulhatna elénk, mivel semmi sem akadályozza a kilátást, a torony kimagasodik a fák és a környező épületek közül. Ezzel együtt pedig az is fontos lenne, hogy a Víztorony környéke is megújulhasson. A Kresz-Park úthálózata és eszközállománya elég rossz állapotban van, igaz, az új szezonkezdésre már lesznek kisebb változások, Sátory Károly saját forrásból 1,5 millió forintot adományozott eszközvásárlásra, ami például új, pedálos gokartokat jelent.

A nagyobb terv persze az lenne, ha nem csak megújulna, de bővülne a hely, ahol tárolják az Kresz-Park eszközeit és létrejönne egy olyan terem, ahol rossz idő esetén is lehetne gyakorolni a szabályos közlekedést. A közelben van egy játszótér is, amire szintén ráférne némi "vérfrissítés".

A Víztorony pedig a kilátó funkción túl az alsó részen kávézóként, vagy kiállítótérként is funkcionálhatna. Az, hogy a felső rész kávézó legyen, arra csekély az esély a szigorú ÁNTSZ előírások miatt túlságosan költséges lenne, ami ezt a törekvést szinte biztosan meghiúsítaná. Másrészt egy vendéglátó egység létrehozására a városnak nincs módja, pályázatot pedig aligha írna ki ilyenre, így ez maximum akkor jöhet létre, ha egy vállalkozó bevállalja a horribilis költségeket, ami szintén nem túl valószínű.

Pontos költségbecslés még nincs, hogy mennyibe kerülne a Víztorony és a Kresz-Park felújítása, de a szombathelyi városvezetés is látja, hogy fontos ügyről van szó. A felújítás finanszírozása vagy valamilyen pályázati pénzből, vagy városi forrásból valósulhat meg. Erre már keresik a megoldást, mi pedig reméljük, hogy mihamarabb rendeződik a helyzet és a magasból is megcsodálhatjuk Szombathelyt.

közösség

további frisss

lap tetejére