Hamarosan látogatható lesz a szombathelyi Püspöki Palota egy része

NagyRobert - Fotó: Bodorkós Máté • 2017. május 11., csütörtök •
Jövő hétfőtől már bárki megcsodálhatja az eddig rejtett kincseket.
Hamarosan látogatható lesz a szombathelyi Püspöki Palota egy része

Május 15-én 17:00 órakor nyitja meg a Mindszenty tér felőli kapuit a Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont. A hétfői eseményre Szombathelyre érkezik Dr. Veres András győri megyéspüspök és Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár is, tudtuk meg ma Dr. Perger Gyula plébánostól, püspöki referenstől, a Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont igazgatójától.

Dr. Veres András megyéspüspök szándéka volt a látogatóközpont létrehozása, mivel a Szent Márton év keretében renoválták és részben újjáépítették a Szombathelyi Püspöki Palotát. Az épület a második világháború során bombatalálatot szenvedett, ekkor lett az épület négy ablaktengellyel rövidebb.

Most részben ez a rész ad helyet az új kiállítótereknek, amik a korábban önállóan működő intézmények - Székesegyház, Egyházmegyei Könyvtár, Levéltár, Kincstár és Múzeum - egyesítésével mutatja be azok kincseit, értékeit. A már felsorolt intézmények továbbra is látogathatóak maradnak, illetve most a Püspöki Palota egy részével még bővül is a sor, míg a koordinációt az új Látogatóközpont szervezi.

Május 15-i ünnepség után mindenki számára látogatható lesz a Püspöki Palota I. emeleti barokk termei, a földszinten elhelyezett kiállítások és a Székesegyház tornyaiban kialakított kiállítóhelyiségek, a templomtoronyból pedig a teljesen elképesztő a kilátás.

Az I. emeleti barokk része csak vezetővel lesz látogatható - csoportoknál előzetes bejelentkezés alapján - naponta ötször vezetik körbe az érdeklődőket, először 9:30-kor, 11 órakor, 12:30-kor, 14 órakor és 15:30-kor. A nyitva tartás keddtől szombatig lesz 9 és 17 óra között.

A jegyárak a Püspöki Palota esetében a felnőtt 2000 forint, diák, nyugdíjas 1500 forint, és aki csak a földszinti kiállításokat akarja megtekinteni, azoknak a felnőtt esetében 600 forint, diák és nyugdíjas esetében 500 forint lesz a belépő. A székesegyház tornyaiba 500 forintért lehet felmenni. A könyvtárba a belépőjegy felnőtt 1000 forint, diák és nyugdíjas 700 forint. A Herzan könyvtár külön belépővel látogatható, melynek díja felnőtt 700 forint, míg diák és kedvezményes 500 forint.

A belépőjegyek mellé egy 5 százalékos kedvezményre jogosító vásárlási utalványt adnak a Castellum Teaházba, ahol lehetőség van a Karitász gyógynövényeiből készült termékek megvásárlására vagy éppen egy teát vagy kávét tudnak elfogyasztani, de 5 százalékos vásárlási utalvány él a Martinus könyvkiadó könyvesboltjába is, ahol az általuk kínált kiadványokból tudnak vásárolni az érdeklődők.

A látogatóközpont elérhetősége: latogatokozpont@martinus.hu , telefon 94/790-228., 30-84- 34-235.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére