Halász Bence: reális cél a dobogó!

Szita Róbert - Fotó: Igaz Bálint és Bodorkós Máté • 2017. augusztus 19., szombat •
Az atlétikai világbajnokság után az Universiádéra készült egész héten a Dobó SE két kiváló kalapácsvetője, akik Németh Zsolt mesteredző vezetésével ma utaznak Tajvanra, a főiskolás és egyetemi sportolók világbajnokságára.
Halász Bence: reális cél a dobogó!

A junior világ- és Európa-bajnok, idén felnőtt magyar bajnokságot és U23-as Európa-bajnokságot is nyert Halász Bence augusztus 23-án, szerdán lép a tajpeji dobókörbe. Az ELTE-SEK hallgatójával beszélgettünk. 

A világbajnokság számodra már ,,csak” hab volt a tortán, hiszen, amit idén szerettél volna, azt már megnyerted…
Valóban, idén minden erőmmel az U23-as EB megnyerésére készültem, ez sikerült is, ám a 76 méteres VB szint elérése és a szinte fantasztikus 78.85 méteres ostravai egyéni legjobb eredmény azonban átértékeltette velünk a célokat. A vébén a 12-es döntőbe jutás szinte ,,kötelező házi feladat” volt, ez büszkén mondom, meg is valósult. Aztán az első dobásommal bejutottam a döntőbe, így megint minden átértékelődött. Már azon gondolkodtunk, hogy a legjobb 8 közé kerüljünk. Folyamatosan változott a célkitűzés. Teljesen elégedett vagyok most, hiszen az idei célokat már elértem.

A vébén nem maradt benned hiányérzet?
Nem, egyáltalán nem, bár, amennyiben a harmadik dobásommal tudtam volna kezdeni, akkor a legjobb 8 közé is bejutottam volna. Meghatározó volt, hogy az 1. sorozatban mindenki bekezdett, csak Fajdek dobott érvénytelent, én pedig utolsóként következtem, a rajtam lévő nagy nyomás miatt nem is sikerült a dobás. Láttam, hogy nagyon oda kell tenni magam, hozzá kell szoknom, hogy nem elég egy közepes biztonsági dobással kezdeni, mint a korábbi utánpótlás versenyeken, hanem 74-75 méteres kísérlet kell. A harmadik dobás persze már jobb lett, de nagyon nem tudtam előbbre kerülni, a 11. helyen végeztem.

Az idei világbajnokságon már 80 méter sem kellett az aranyéremhez. Vajon miért?
A londoni vébén esett a selejtezőben, aztán 18 fok volt a döntőben, szóval egyáltalán nem voltak optimálisak a feltételek. A győztes 79 méteres dobása igaz, hogy elmaradt az eddigi vébék győztes eredményeitől és a dobókör is fogósabb volt, mint más pályákon, ennek ellenére Fajdek győztes dobása nem rossz, sőt az utána következő dobók nagyon szorosan követték egymást. Úgy érzem, hogy most jönnek fel az eredmények, egyre jobbat dob mindenki. Tudni kell, hogy a sportág generációváltáson megy át, igyekszem én is megkapaszkodni a legjobbak között. Remélem, sikerül.

Az ostravai eredményeddel érmes lettél volna Londonban…
Sajnos a 78.85 méteres eredményemet nem tudtam megközelíteni, de így is mosolyogva tudtam hazajönni. Én teljesen elégedett vagyok.

Következik Tajvan. A VB bronzérmes Baji Balázs azt mondta, hogy örülne, ha ott is érmes lenne, mert nagyon erős a mezőny. Kalapácsvetésben is hasonló erősségű versenyre van kilátás?

Balázzsal szobatársak voltunk Londonban, sokat beszélgettünk. Nagyon kiváló ember és fantasztikus sportoló. Úgy érzem egyébként, hogy a dobogó nekem is reális célom lehet, bár nemcsak 110 gáton, de a férfi kalapácsvetésben is kiváló mezőny ígérkezik. Sok jó dobó lesz, de azt gondolom, hogy 76 méteres dobással érmet tudnék hozni az első Universiádémról.

Milyenek a tajvani feltételek?
Nem éppen optimálisak, jelenleg 37 fokos meleg van, bár engem sem a hőség, sem az eső nem zavar, az eredményeket nyilván befolyásolja majd a nagy meleg. Sok folyadékot fogyasztok majd és akkor elkerülhetnek a görcsök.

Kik lesznek a legerősebb ellenfelek?
A legnagyobb ellenfél a londoni vébén is szerepelt fehérorosz Bareisha és a moldáv Marghijev lesz, de az is előfordulhat, hogy a lengyel világbajnok Fajdek is ott lesz, mert 28 év a felső korhatár.

Milyen eredmény lehet elegendő majd az éremhez?
75-76 méteres dobás a célom, ezzel jó lelki állapotban fejezhetném be a szezont, és indulhatnék neki a következő évadnak.    

Halász Bence augusztus 23-án, szerdán selejtez és csütörtökön döntőzik. A másik szombathelyi kalapácsvető, Gyurátz Réka csütörtökön dob a selejtezőben, majd szombaton a fináléban szerepelhet.
 

közösség

további frisss

lap tetejére