Halász Bence győzni akar a Kanári-szigeteken

Szita Róbert - Fotó: frisss.hu • 2017. március 11., szombat •
Most nagyon jól mennek a dobások, az egyik márciusi edzésen az egyéni legjobb eredményemet is felülmúltam már – ezt Halász Bence nyilatkozta honlapunknak a hétvégi Európa Kupa előtt.
Halász Bence győzni akar a Kanári-szigeteken

Az Európa Kupa U23-as mezőnyében indul a kalapácsvetésben junior világ- és Európa-bajnok Halász Bence, aki nem mellesleg vezeti az idei korosztályos világranglistát is.

Szombat délután esélyesként állsz a dobókörbe… 
Ahogy néztük az előzetes nevezéseket, illetve az ellenfeleim egyéni csúcsait, akkor azt mondhatom, hogy esélyes vagyok akár a végső győzelemre is. Az edzéseken is nagyon jól hozom magamat, a szezon eleje ellenére kiváló formában érzem magamat. Szeretnék nagyon jól versenyezni és megnyerni az Európa Kupát. 

Méterekben számolva elég lehet a győzelemhez az eddigi legjobb eredményed?
A Téli Országos Bajnokságon 73.22 métert dobtam és végig éles versenyt vívtam az olimpiai- és kétszeres Európa-bajnok példaképemmel, Pars Krisztiánnal. Elég jó sorozatot dobtam a szombathelyi országos bajnokságon, és bízom benne, hogy a fejlődés nem áll meg és tovább lépek felfelé és megjavíthatom a 73.97 méteres egyéni csúcsomat is. Szeretnék minél közelebb kerülni a 76 méteres felnőtt világbajnoki kiküldetési szinthez. Reális célom lehet ennek megközelítése, illetve elérése. Az év ilyen korai szakaszában, márciusban nagyon szép eredmény lenne. Minden más érem, ami nem arany, csalódás volna. 

Kik lesznek a legnagyobb ellenfelek?
Most ,,nőttem” bele az U23-as korosztályba, így még sokan 2-3 évvel idősebbek lesznek nálam. Én leszek az ,,új fiú”, de ez már korábban is megesett velem, hogy újoncként jól szerepeltem az idősebbek között. Itt már egyre kevésbé számít az életkor, utol lehet érni egymást. A legnagyobb ellenfeleim a horvát ifjúsági világbajnok Matija Greguric és a spanyol junior EB-ezüstérmes Miguel Alberto Blanco lesznek. Az oroszok eltiltás miatt hiányoznak majd, de az ukrán és a fehérorosz versenyző is biztosan jól dob majd. Tudom, hogy várják tőlem a nagy eredményt, azt, hogy minél jobban teljesítsek. Ha már kiutazok, akkor szeretnék dicsőséget okozni. 

Rajtad kívül még hárman képviselik a szombathelyi dobóiskolát…
Gyurátz Réka, Hudi Ákos és Gergelics Cintia részvétele motivál engem, bár most sajnos nem tudunk egymás versenyein ott lenni, mert két, egymástól 35 km-re lévő stadionban, szinte azonos időben lesz a felnőtt és az U23-as verseny is. 

És a társak mellett az edzőid is jelen lesznek.
A Németh Zsolt-Németh László edzőpáros jelenléte nagyon sokat jelent, biztonságot ad a külső biztatás. Laci bácsi inkább a technikára megy rá, ő a szigor és fegyelem egyben, Maca pedig az érzelmeinkre hat, ketten kiválóan kiegészítik egymást.   

Egyébként hogy sikerült a ,,téli alapozás”?
A téli felkészülési időszaknak hamarosan vége, úgy érzem előbbre tartok, mint tavaly ilyenkor. A januári dél-afrikai edzőtábor már hagyományosan nagyon kemény volt, rengeteget edzettünk, nagyon elfáradtunk. Bízom benne, hogy az Európa Kupa utáni második edzőtáborban, a Kanári-szigeteken már minden könnyebben megy majd, aztán jöhet a szárnyalás.   

Az U23-as férfi kalapácsvetők versenye ma 14 órakor kezdődik a Kanári-szigeteken, de Halász Bence, az év utánpótlás atlétája az Európa Kupa után is folytatja az év nagy versenyeire történő felkészülést, és március 29-ig kint marad a szigeteken, ahol az olimpiai bajnok Pars Krisztiánnal és a Dobó SE többi tehetséges versenyzőjével együtt a tavaszi edzésidőszak részeként – optimális körülmények között – kezdik el a speciális erősítést. 

 

közösség

további frisss

lap tetejére