Halálos vonatbaleset Philadelphia mellett, öten életüket vesztették, rengeteg a sérült (frissítve)

H.Maja, BBC, Reuters • 2015. május 13., szerda •
Több, mint 100 km/h-s sebességgel haladt a vonat, amikor kisiklott, teljes a káosz mindenütt – nyilatkozta a polgármester.
Halálos vonatbaleset Philadelphia mellett, öten életüket vesztették, rengeteg a sérült (frissítve)

Az Amerikai Állami Vasúttársaság, az Amtrak személyszállító vonata nem sokkal indulása után, Philadelphia egyik elővárosában eddig ismeretlen okból kisiklott. Öt ember azonnal életét vesztette, további tíz sérültet életveszélyes állapotban szállítottak kórházba. A helyszínen tartózkodó polgármester, Michael Nutter kaotikus állapotokról számolt be, „soha nem láttam még hasonlót, a mozdony teljesen levált a szerelvényről” – mondta riportereknek.

A személyvonat tíz kocsija hagyta el a síneket, miközben 100 km/h-s sebességgel haladt. Az utasok egy nagy robbanás-szerű zajról számoltak be, amit az egész vonat erős rázkódása követett. „Csomagok repültek össze-vissza, mindenki sikoltozott” – nyilatkozta egy utas. 240-en utaztak a vonaton, közülük ötvenet kórházba kellett szállítani.

A tűzoltók most egyesével vizsgálják át a szerelvények minden pontját, azt keresik, nem szorult-e még valaki be a roncsok közé. Az amerikai televízió társaságok felvételein jól látszik, ahogy lángvágóval szedik darabora az összenyomódott részeket a katasztrófavédők szakemberei, miközben a sérülteket hordágyon viszik a mentőkhöz.

Patrick Murphy, kongresszusi képviselő a Twitteren közölte, hogy a szerencsétlenül járt vonaton utazott. „Jól vagyok, segítek másokon, imádkozom a sérültekért” – írta.

Paul Cheung újságíró szintén utasként élte át a tragédiát. „Szerencsémre a vonat hátsó részében utaztam. Megdöbbentő a látvány, az egész szerelvény egy nagy roncs halom, mindenfelé sérültek”

Az Amtrak évente több tíz millió utast szállít az Egyesült Államokban.

A vonatszerelvény a megengedett maximális sebesség több mint kétszeresével, több mint 100 mérföld/ órával vagyis 160 km/ órás sebességgel haladt. A mozdonyvezető is megsérült, de nem hajnaldó nyilatkozni a körülményekről - írja a The Wall Steet Journal. A sérültek száma időközben kétszáz fölé emelkedett. 

közösség

további frisss

lap tetejére