Hajléktalanok - Figyeljünk oda embertársainkra!

SzR-NJ-HCs • 2014. december 31., szerda •
Teljes kihasználtsággal működnek a Magyar Vöröskereszt hajléktalanszállói, nappali melegedői, éjjeli menedékhelyei és átmeneti szállásai - közölte a szervezet az MTI-vel. A szombathelyi körképről nyilatkozó Stankovics Erika, a SAVARIA REHAB-TEAM Szociális Szolgáltató és Foglalkoztatási Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság szociális szolgáltatásokért felelős részlegvezetője arra kéri a járókelőket, hogy a hideg miatt figyeljenek még jobban embertársaikra és ne menjenek el senki mellett, akiről úgy érzik, hogy segítségre lenne szüksége. Interjúnkat az alábbiakban olvashatják.
Hajléktalanok - Figyeljünk oda embertársainkra!

Részlegvezető Asszony! Nagyon hidegek az éjszakák, ilyenkor fokozottabban igénybe veszik a melegedőket a hajléktalanok?
Az elmúlt napokban megemelkedett az éjjeli menedékhelyen a létszám. A téli időszakra egyébként ez a jellemző. Novemberben mintegy ötvenen töltötték teljesen térítésmentesen az éjjeleket nálunk, ma pedig már hatvanan voltak. Elvileg csupán negyvenöt férőhelyesek vagyunk, ám a közösségi helyeken és a folyosókon is alszanak a rászorulók, hiszen mi nem küldünk el senkit. Amíg matraccal bírjuk, addig befogadunk mindenkit. Tegnap este például az utcai szolgálatunk hozott be egy embert, aki eddig még nem jár nálunk, de a mostani éjszakát már itt töltötte. 

Szilveszter éjjelére mínusz 15 fokot jósolnak a meteorológusok, tehát elképzelhető, hogy még többen lesznek…
Most a legfőbb feladata az utcai szolgálatunknak, hogy mindenkit végiglátogasson, akikről tudjuk, hogy még kint vannak. Amíg azonban nem áll fenn az életveszélyes állapot, mi nem kényszeríthetünk senkit, hogy bejöjjön. Igyekszünk mindenkit meggyőzni, hogy az éjjelekre jöjjenek be, illetve olyanok is vannak, akikről nem tudunk, illetve frissen válnak hajléktalanná.

Szombathelyen mennyi fedél nélküli emberről tudnak?
Azt gondolom, hogy kétszáz körüli a létszám, akiknek nagy része – mintegy nyolcvanan – az átmeneti szálláson élnek. Az elmúlt éjszaka az éjjeli menedékhelyen hatvanan voltak. Emellett van egy idősek otthona, ahol állandó jelleggel huszonhatan vannak, illetve a kiléptető lakásainkban is mintegy hatvanan élnek, emellett mintegy húsz-harminc ember van kint, a szabadban, illetve nem lakás céljára szolgáló helyiségben, de fűtött helyen húzzák meg magukat. Néhányan azonban továbbra is fűtetlen helyen élnek. nagyon fontos azokra is odafigyelni, akik nem biztos, hogy beérnek az éjjeli menedékhelyre, mert esetleg történik velük valami. Ezeket az embereket regisztráljuk, nyomon követjük. 
Az utcai szolgálat munkanapokon 8-22 óráig dolgozik, ünnep- és szabadnapokon pedig 18-22 óráig, pont azért, hogy végigjárják a veszélyeztetett helyeket, emellett persze kérjük a lakosság segítségét is, hiszen 24 órában fogadjuk a bejelentéseket, van egy ingyenesen hívható zöld számunk is.

Mi a teendő, ha nagyon hidegben bajba jutott emberrel, fedél nélkül élővel találkozunk?
Akkor a 06/80 205-165-ös számot kell hívni, ez a 24 órás információs szolgálatnál jelez. Aki veszi a jelzést, tudni fogja az intézkedés sorrendjét. Akár értesíti az utcás szolgálatot, akik a helyszínre mennek, életveszély, illetve kihűlés veszély esetén pedig hívni kell a mentőszolgálatot. 

Az utcai szolgálatnak mi a feladata?
A legfontosabb, hogy minden veszélyeztetett helyet végigjárjanak, illetve felkeressenek olyan helyeket, ahol a hajléktalanok előfordulhatnak. Emellett bejelentés esetén azonnal a helyszínre vonulnak. 

Hogyan támogatja a helyi önkormányzat a Savaria Rehab-Team feladat-ellátását?
Feladat-ellátási szerződésünk van az önkormányzattal, ez azt jelenti, hogy évente jelentős összeggel támogatja a város a tevékenységünket, emellett rendszeresen pályázunk a Hajléktalanokért Közalapítványhoz a téli krízisellátásra, de a lakosságtól és a civil- és társadalmi szervezetektől is jelentős adományokat kapunk. 

Lesz-e idén meleg étel osztás?
Szenteste egy adománynak köszönhetően halászlevet főztünk, amúgy minden nap egyszer meleg ételt is biztosítunk a hajléktalanoknak. legutóbb pedig a Krisna Tudatú Hívők főztek és biztosítottak meleg ételt az ittlévőknek.

Mi történik azokkal, akik nem fogadják el a segítséget, illetve ők mire hivatkoznak?
Nem akarnak sokan alkalmazkodni, hiszen már régóta az utcán élnek, nem bírják a tömeget és nem akarnak idejönni. Igyekszünk pároknak is elhelyezést biztosítani, így aztán mi is alkalmazkodunk. 

Mi akkor is segítünk, ha csak átmeneti problémája van valakinek, a lényeg, hogy ne menjünk el senki mellett, akinek szüksége van a segítségre!

Budapesten és országszerte, ahol szükséges és lehetséges, időszakos férőhelyeket alakítottak ki, a fővárosban három nappali melegedőt éjszakára is megnyitottak. A vöröskeresztes népkonyhákon naponta több száz ember kap meleg ételt.
A szervezet az ország több pontján teajáratot és utcai gondozószolgálatot működtet, amely élelmiszert, ruhát, takarót, vény nélkül kapható gyógyszert, kötszert és kihűlés elleni fóliát ad a hajlék nélkül élőknek.
A héten tartósan mínusz 15 Celsius-fok körül alakul az éjszakai hőmérséklet, ezért a kihűléses halálesetek megelőzése érdekében a Magyar Vöröskereszt arra kéri, hogy aki felszerelés, meleg ruha nélküli, segítséget kérő emberrel találkozik a közterületeken, tegyen bejelentést a 112-es segélyhívón.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére