Hagyományok, ízek, régiók - Szent Márton kiflivel

T.A fotó: Benkő Sándor/szombathely.hu • 2016. június 18., szombat •
Hagyományok, ízek, régiók néven évek óta folyik a gasztronómiai hagyományőrzés Magyarországon, melyhez a szombathelyi Szent Márton kifli is csatlakozhat.
Hagyományok, ízek, régiók -  Szent Márton kiflivel

Szent Márton kifli néven Szombathely is felkerülhet a hazai gasztronómiai védettséget élvező termékek sorába. Az úgynevezett HÍR termékek köre a Hagyományok Ízek Régiók termékek, melyek az ország hagyományos mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeinek gyűjteményét jelenti. Ebbe a körbe az utóbbi években számos tájjellegű termék került be, ha csak a szűkebb régiónkat nézzük, akkor például a rábaközi perec.

Ehhez a körhöz tartozik a vasi megyeszékhely legújabb kezdeményezése, az úgynevezett Szent Márton kifli. A szombathelyi péksüteményt a minap kóstolta meg a város vezetése és számos gasztronómiai szakember. A vezetők szájíze szerint elkészítendő péksütemény a jövőben a város egyik védjegye, gasztronómiai jellegzetessége lehet.

Ahogy a kóstoláson elhangzott, a két egymásba fordított kifli Szombathelyen nem csak egy étek, hanem védjegy is lesz, elkészítésének módját, formáját a város vezetése szeretné levédetni. Ehhez a városháza minden segítséget megad – mondta a kóstoláson Puskás Tivadar polgármester. A szombathelyi városvezető „nyitott kapukat dönget” hiszen hasonló kezdeményezések szerte Magyarországon működnek, ha csak a szomszéd megyébe látogatunk, ahol Csorna környékén az úgynevezett „Rábaköz perecet” védették le.

A Rábaköz perec a „hagyományok, ízek, régiók” (HÍR) programba került védettségre, napjainkban alig néhány kézműves készíti e jellegzetes rábaközi péksüteményt. Szombathelyen is elhangzott, a termék kinézetét, elkészítési módját védi le a város, a régió.

A HÍR programban részt vevő termékek az ország számos rendezvényén, szervezett formában jelennek meg, a védettséget azonban hosszas eljárás előzi meg.

 

közösség

további frisss

lap tetejére