Vetélkedve tisztelegtek a hősök előtt

SzR-HCs • 2014. november 27., csütörtök •
A Nagy Háborús Emlékév tiszteletére megszervezett történelmi vetélkedő szombathelyi döntőjére 30 iskola mintegy 200 diákja nevezett. A november 27-i versenyben hat általános-, és hat középiskola csapata mérte össze erejét a szombathelyi katonai Érdekvédelmi és Nyilvántartó Irodában. A vetélkedő győzteseinek Hende Csaba honvédelmi miniszter ajánlotta fel a díjakat.
Vetélkedve tisztelegtek a hősök előtt

Az eseményen Puskás Tivadar polgármester köszöntötte a diákokat, és elmondta, hogy ez már a huszonötödik városi program, mely a száz évvel ezelőtt megkezdődött első világháborúra emlékezik.
A száz évvel ezelőtti elődökre és katonákra való emlékezés pedig nem csak Szombathely, de a Honvédelmi Minisztérium számára is jelentős feladat – ezt dr. Kovács Vilmos ezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka közölte, aki a frisss.hu-nak azt is kiemelte, hogy a Honvédelmi Minisztérium számára fontos az, hogy minél több településen emlékezzenek meg a világégés kitörésének centenáriumáról.
A vetélkedőn a számos elméleti feladat mellett több gyakorlati jellegű kihívásnak is meg kellett felelni a résztvevő diákoknak. A kép- és személyfelismerés mellett a haditudósításban, a filmek elemzésében és a korabeli egyenruha felismerésében is bizonyítani kellett.
Varga Boglárka, a vetélkedőt is megnyert Nagy Lajos Gimnázium csapatának egyik diákja az utóbbiban mozgott otthonosan. Egyenruhában szakértők vagyunk, hiszen nők vagyunk – mondta honlapunknak.
A Nagy Háborús Vetélkedőt a középiskolásoknál a Nagy Lajos Gimnázium csapata nyerte, míg az általános iskolák között a szentpéterfai horvát-magyar általános iskola bizonyult a legjobbnak.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére